Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa – Departamentul de Teologie și Științe Sociale, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte şi al Primăriei Municipiului Caransebeş, organizează în perioada 6-7 mai 2019, Simpozionul internațional „Comuniune și comunități: jertfă, slujire, spiritualitate„.

Lucrările simpozionului sunt prilejuite de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2019 ca Anul omagial al satului românesc și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești. Mai mult, Episcopia Caransebeșului aniversează un sfert de veac de la reînființare în anul 1994, după ce în urmă cu șapte decenii, în anul 1949, a fost desființată abuziv de regimul comunist. Toate aceste motivații sunt însuflețite și de aniversarea unui secol de la instaurarea administrației românești în Banat în anul 1919.

Simpozionul devenit tradiţional pentru mediul academic şi nu numai din judeţul Caraş-Severin, va găzdui peste 70 de cercetători din ţară şi din străinătate care vor susţine comunicări în cele două secţiuni: Teologie şi Istorie.

Deschiderea festivă a lucrărilor este programată pentru luni, 6 mai 2019, ora 9.30, în Sala de festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeşului.