Peste 60 de cercetători din țară, dar și din Italia și Serbia s-au întâlnit la Caransebeș la Simpozionul Internațional „Comuniune şi comunităţi: jertfă, slujire, spiritualitate”, organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul Zilelor credinței și culturii, ajunse la cea de-a 13-a ediție.

Astăzi, în cea de-a doua zi a evenimentului preoții, profesorii, teologii, istoricii și cercetătorii prezenţi au susţinut expuneri având ca temă Anul omagial și comemorativ al satului românesc în Patriarhia Română.

Arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural în Episcopia Caransebeşului, pentru Radio Reşiţa:

Arhimandrit Casian Ruşeţ

Toate lucrările susținute în cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum care va apărea în a doua jumătate a acestui an.

***

În municipiul de pe Sebeş şi Timiş au debutat luni, 6 mai, lucrările Simpozionului Internațional „Comuniune şi comunităţi: jertfă, slujire, spiritualitate”. Evenimentul este organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul Zilelor credinței și culturii și s-a desfășurat în Sala de festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial.

Manifestarea a început încă de duminică, 5 mai, cu vernisarea expoziţiei foto-documentare Episcopia Caransebeșului, răstignire și înviere (70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare) în Muzeul Episcop Dr. Elie Miron Cristea al Episcopiei Caransebeşului, de către ierarhii ce au slujit la hramul Catedralei episcopale.

Cercetătorii veniți pentru Simpozion au avut posibilitatea înainte de deschiderea festivă să verniseze expoziţia foto-documentară ce este expusă temporar în Muzeul Episcopiei Caramseneșului.

Înainte de comunicările în plen şi cuvintele de binecuvântare ale ierarhilor prezenţi, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului a susținut un recital de pricesne specifice perioadei, iar un grup de elevi seminariști au prezentat un moment folcloric, având ca temă satul românesc.

În continuare ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului au susținut comunicări având ca temă Anul omagial și Anul comemorativ 2019 în Patriarhia Română.

De asemenea, au fost lansate și volumele „Simpozionului Unitate şi Dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018” și „Conferinţa Naţională BISERICĂ ȘI NAȚIUNE la românii din Banat şi Transilvania. Episcopul Elie Miron Cristea şi Marea Unire”.

Simpozionul a continuat după-amiază pe două secțiuni, una istorică și una teologică. În Sala Festivă a Centrului Eparhial s-a desfășurat secțiunea  teologică, iar în „Aula 1 decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș cea istorică.

Sursa: Episcopia Caransebeşului