Deși suntem în ultima zi a stării de urgență și începând de mâine (vineri 15 mai) vor fi permise o serie de activități turistice, administratorii unităților de turism din stațiunea Băile Herculane nu cunosc condițiile în care această activitate va fi reluată!

Sperăm să putem funcționa normal, cum funcționam și înainte, unitățile turistice să nu fie deschise doar pe partea de cazare! Să se găsească soluții să fie puse în practică și pentru partea de restaurante, partea de spa! Am văzut un set de recomandări pentru partea de HORECA – nu știu dacă ele vor deveni și obligatorii, deocamdată sunt recomandări! – pe partea de restaurant! Acum e foarte clar că în momentul în care ajungi într-o destinație turistică este cam greu, tu ca și turist, să nu mergi o dată într-un restaurant, să nu mergi o dată la o terasă! Prea puține cazuri am văzut care să apeleze doar la partea de cazare și la asta să se rezume sejurul turistic!

Eu cred că se vor găsi soluții, din câte am înțeles, nu cred că vor fi date drumul la restaurante și terase din data de 15 mai, probabil că se amână pentru 1 iunie! Am văzut recomandări pentru tacâmuri, farfurii de unică folosință, inclusiv paharele din cameră să fie de unică folosință, trusele medicale să fie dotate cu set complet de echipament în caz că o persoană este suspectă de Covid 19! Vorbim și de acele dezinfectante care ar trebui să fie în fiecare cameră, vorbim de distanțarea interpersonală până la un metru și jumătate! Partea neplăcută este că aceste măsuri atrag după sine costuri suplimentare și cred că ne încadrăm la categoria trebuie să le suportăm! S-a scumpit foarte mult materia primă – vorbim de restaurante și terase -, mai vii și cu asemenea măsuri suplimentare, e clar că generează alte costuri suplimentare și e clar că vorbim și de angajați care, la fel, vom avea alte costuri, care erau normale pentru noi! Nu știm, însă, la ce turiști să ne așteptăm, e posibil să ajungem undeva pe minus la sfârșitul sezonului, dar să sperăm că nu!, ne-a declarat Mariana Molnar – președintele Asociației de Turism din Băile Herculane.

Paul-Sever SMADU