Acces gratuit la Biblioteca Centrală din Timișoara pentru studenții și profesorii de la Universitatea de Vest, anunță instituția de învățământ

În condițiile în care la nivel național este definit contextul legal care permite bibliotecilor universitare să perceapă pentru serviciile oferite anumite tarife, dar ținând totuși seama de dorința și nevoile studenților de a avea aces gratuit la documentare, conducerea Universității de Vest din Timișoara, împreună cu conducerea Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” Timișoara, au identificat soluții prin care interesele și scopurile definitorii ale celor două instituții să fie atinse.

Astfel, în urma discuțiilor purtate, s-a agreat ca serviciile ofertate de Bibliotecă, atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice și de cercetare ale Universității, servicii care se referă la accesarea colecțiilor și a bazelor de date, precum și serviciile conexe acestora, să fie gratuite.

Întregul demers vizează complinirea principiilor și direcțiilor de dezvoltare pe care cei doi parteneri instituționali și le-au asumat ca factori importanți în procesul complex de definire a tuturor generațiilor de studenți, cadre didactice și de cercetare, inclusiv prin responsabilizarea socială a acestora, a transmis rectorul Universitati de Vest, prof. universitar dr, Marilen Gabriel Pirtea.

Săptămâna trecută, demisia directorului Bibliotecii Centrale din Timișoara a fost cerută de studenții Universității de Vest.

Organizațiile de studenți din Timișoara și ANOSR reclamă faptul că Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran din oraș restricționează accesul studenților la serviciile bibliotecii care sunt gratuite prin lege.

Studenții spun că a fost “inventat un pachet de așa-zise servicii suplimentare, în care sunt incluse facilități precum accesul la resursele digitale ale instituției sau posibilitatea de a comunica depășirea termenului de restituire prin e-mail, chestiuni absolut elementare în anul 2022. De asemenea, ne întrebăm în ce măsură prelungirea publicațiilor împrumutate se încadrează în categoria de servicii ‘de lux’ – sau ar trebui ca studenții să returneze publicațiile împrumutate, după 7 zile, ca apoi să le solicite din nou, mai ales în timpul consultării acestora pentru elaborarea lucrărilor de finalizare a studiilor? Considerăm că aceasta reprezintă o facilitate de bază a oricărei biblioteci, iar instituirea unei taxe pentru o activitate care nu presupune niciun cost real dovedește rea voință pură și un exemplu de administrare deficitară a scopului instituției publice”, scrie în comunicat.

Pentru că bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, ANOSR atrage atenția că “este de-a dreptul aberant să fie percepute taxe studenților pentru facilități subvenționate de către stat. Astfel, solicităm Ministerului Educației emiterea de instrucțiuni către bibliotecile pe care le are în subordine, prin explicitarea prevederii în cauză în actele normative inferioare – regulamentele de organizare și funcționare ale acestora, astfel încât modelul unor astfel de abuzuri să nu fie perpetuat și în alte zone ale țării”.

Din păcate, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran a decis, prin această atitudine, să sfideze și să încalce Legea Educației Naționale nr. 1/2011, așa cum a fost aceasta modificată prin Legea nr. 9/2022. ANOSR cere conducerii bibliotecii să își asume public încălcarea legii, cu toate consecințele care derivă din aceasta, și să explice rațiunile pentru care preferă să ignore acest drept al studenților. Prevederile legislației sunt extrem de clare, așadar solicităm Bibliotecii Centrale Universitare ”Eugen Todoran” din Timișoara să își revizuiască de urgență interpretarea discriminatorie asupra prevederii din Legea nr. 1/2011 și să modifice abonamentele pentru studenți, astfel încât acestea să asigure integral serviciile, cu titlul gratuit“, se arată în comunicat.

Organizațiile studențești semnatare din Timișoara sunt: 

 • Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara – OSUT
 • Organizația Studenților „Traian Lalescu” – OSTL
 • Liga Studenților Facultății de Management în Producție și Transporturi – Liga MPT
 • Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații – LSFETc
 • Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara – OSB Timișoara
 • Liga Studenților Chimiști din Timișoara – LSCT
 • European Medical Students’ Association Timișoara – EMSA Timișoara
 • Liga Studenților Farmaciști din Timișoara – LSFT
 • Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara – ASPST
 • Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare – Liga AC
 • Liga Studenților din Facultatea de Științe ale Comunicării – Liga FSC
 • Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara – LSFMT
 • Timișoara Dental Students Association – TDSA
 • International Association of Civil Engineering Students Timișoara – IACES Timișoara
 • Asociația de la 4 Timișoara – A4
 • Societatea Studenților în Medicină Timișoara – SSMT 

De același autor

Related Articles