Serbările Cetăţii şi Balul Izmenelor la Mehadia

Satul Globurău – aparținător comunei Mehadia – a trăit sâmbătă, 17 ianuarie 2015, cel mai important eveniment al anului, prin găzduirea SERBĂRILOR CETĂȚII, manifestare ajunsă în acest an la ce-a de-a 8-a sa ediție. Gazdele s-au pregătit în cele mai mici detalii pentru reușita acestui eveniment, dar i pentru primirea oaspeților – oameni de cultură de pe Valea Almăjului, de la Orșova, Băile Herculane și din zonele apropiate. Nu au lipsit nici fii satului, mulți venind special pentru această sărbătoare din diferite zone ale țării sau din afară, unde s-au stabilit ori locuiesc temporar.
Manifestările au început la Biserica Ortodoxă din sat cu o slujbă religioasă săvârșită de un sobor de preoți din Protopopiatul Băile Herculane, din parohiile Mehadia, Topleț, Petnic, Plugova și, desigur, Globurău, la ceremonie participând numeroși credincioși, după care cei prezenți s-au deplasat la Căminul Cultural pentru a lua parte la tradiționalul simpozion în care s-au prezentat o serie de comunicări. A fost evocată personalitatea poetului Mihai Eminescu și semnificația momentului Unirii Principatelor Române, s-au prezentat informații despre istoria bisericilor ortodoxe din Globurău și s-a făcut referire la personalitățile din zonă care s-au remarcat în diferite domenii. La încheierea sesiunii de comunicări, primarul comunei Mehadia – Iancu Panduru a înmânat diplome de participare invitaților, precum și localnicilor care au sprijinit desfășurarea evenimentelor.
Serbările au continuat cu o scenetă despre obiceiurile locale pusă în scenă de elevii Liceului tehnologic NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia și o suită de dansuri populare prezentate de micuții elevi ai Școlii primare din Globurău, iar seara s-a încheiat cu tradiționalul BALUL IZMENELOR sau BALUL PORTULUI POPULAR, la care participarea celor care doreau să se prindă în joc trebuiau să îmbrace costumul popular! După cum ne-a declarat primarul Iancu Panduru, SERBĂRILE  CETĂȚII au început în urmă cu 8 ani din dorința organizatorilor  de a marca cele două evenimente semnificative ale lunii ianuarie – nașterea poetului Mihai Eminescu și Unirea Principatelor Române – și de promovare a tradițiilor și obiceiurilor locale, desfășurându-se anual în fiecare dintre satele comunei – Mehadia, Plugova, Valea Bolvașnița, iar ciclul manifestărilor se încheie la Globurău.

 

(Paul-Sever Smadu)

De același autor

Related Articles