Astăzi, 10.07.2018, prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, în calitate de președinte, a convocat, în şedință ordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin. La primul punct al ordinii de zi a fost prezentat Raportul de evaluare a activităţii desfăşurate în anul 2018, semestrul I – situaţiile de urgenţă produse şi gestionate la nivelul judeţului.  Astfel, de la începutul anului 2018, activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a urmărit eficientizarea acţiunilor de prevenire şi creşterea capacităţii de reacţie a tuturor structurilor cu atribuţii din cadrul sistemului judeţean de management al situaţiilor de urgenţă.  

În primul semestru al anului 2018, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit în 11 şedinţe, din care una cu caracter ordinar. Pentru verificarea capacităţii de intervenţie şi pregătire în comun a forţelor specializate, în organizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin s-au desfăşurat exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, pe baza unor scenarii care privesc riscuri specifice identificate la nivelul judeţului: producerea unor căderi masive de zăpadă în zona Muntelui Semenic, producerea de inundaţii prin revărsarea unor cursuri de apă, respectiv din scurgeri de pe versanţi, producerea unui seism puternic în municipiul Reşiţa.

Au fost gestionate şase evenimente deosebite (printre care drumuri închise din cauza vântului puternic cu transport de zăpadă, incendii în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, avertizare hidrologică „cod roşu”) şi au avut loc 78 de intervenţii la inundaţii, zece pentru îndepărtare efecte fenomene meteorologice şi patru la alunecări de teren. De altfel, cele mai multe dintre evenimentele produse s-au manifestat pe timpul unor informări sau atenţionări şi avertizări hidrometeorologice, teritoriul judeţului nostru fiind vizat de 360 astfel de informări, din care 309 meteorologice şi 51 hidrologice.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost supuse aprobării Planul de măsuri privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de temperaturi ridicate, respectiv atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei, la nivelul judeţului Caraş-Severin şi Planul de măsuri pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii de pădure şi vegetaţie uscată pe timpul verii – 2018, la nivelul judeţului Caraş-Severin.

Având în vedere că la această şedinţă au fost invitaţi să participe atât primarii localităţilor din judeţ, cât şi şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au fost discutate şi alte aspecte menite să eficientizeze activitatea acestora cu privire la reacţia în timpul şi ulterior producerii situaţiilor de urgenţă. Este vorba despre întocmirea raporatelor operative şi a rapoartelor sinteză de evaluare a pagubelor, constituirea comisiilor de evaluare a obiectivelor afectate, comunicarea către structurile şi instituţiile responsabile la nivel judeţean.

Totodată, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin au atras atenția asupra importanței pregătirii în domeniul situațiilor de urgență a conducerii unităților administrativ-teritoriale. De asemenea, au menționat prezența scăzută la cursurile organizate în Centrul de Pregătire de Protecție Civilă Craiova a reprezentanților județului nostru. Anul acesta, din cei planificați, doar 26% au urmat cursul obligatoriu de pregătire în domeniul situațiilor de urgență.