Învăţământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani.

Acesta a venit ca o nevoie de a acoperi lipsa de meseriaşi lasată în 2009, când s-au închis şcolile profesionale.

Şcoala duală este un sistem de învăţământ de tip profesional, care oferă posibilitatea de a face practică nu doar în şcoala în care învaţă elevii, ci şi în companii.

In Reşiţa, absolvenţii claselor a VIII-a pot opta pentru învăţămantul dual la Colegiul Tehnic Reşiţa, care pune la dispoziţie o gamă variată de meserii precum:

electrician constructor – 15 locuri

lăcătuş mecanic pentru prestări servicii – 27 locuri

sudor – 14 locuri

operator maşini cu comandă numerică – 10 locuri

mecanic auto – 12 locuri

tâmplar universal – 20 locuri

frizer, coafor, manichiurist/pedichiurist – 14 locuri

confecţioner produse textile – 14 locuri

Totodată elevii mai pot alege şi Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, care dispune de următoarele specializări:

bucătar – 10 locuri

ospătar – 18 locuri

lucrător hotelier – 16 locuri

vânzător – 10 locuri

brutar – 10 locuri

Elevii de clasa a VIII-a din Reşiţa au o parere foarte bună despre acest tip de învăţământ. Aceştia consideră că este o variantă foarte bună pentru cei care nu doresc să urmeze cursurile la un liceu teoretic, nu au rezultate foarte bune la învăţătură şi doresc să înveţe o meserie.

Elevii de clasa a VIII-a care aleg să îsi continue studiile la învăţământul dual vor beneficia din partea statului de o bursă în valoare de 200 lei. De asemenea vor primi şi minim 200 de lei din partea angajatorului unde vor face orele de practică.

În plus, elevii care sunt cazaţi la internatele celor două colegii, vor primi din partea primăriei Reşiţa, cazare gratuită şi 3 mese pe zi.