Scarlatină în unităţile de învăţământ din Reşiţa!

copil_scarlatina

Streptococul responsabil de declanşarea scarlatinei a fost identificat în această perioadă şi în unităţile de învăţământ din Reşiţa. Medicii de gardă s-au confruntat cu mai multe cazuri care au necesitat internare. Boala a afectat 8 copii cu vârsta cuprinsă între 4-10 ani. Netratată poate duce la complicaţii severe.

Primele cazuri de scarlatină din acest an au apărut la Grădiniţa Floarea Soarelui din municipiul Reşiţa. 3 copii au ajuns la spital cu febră şi angină pectorală. Aceştia au fost internaţi de urgenţă pentru că scarlatina este contagioasă. Din această cauză unitatea a fost închisă câteva ore pentru dezinfecţie, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Botgros.

Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoşi. Boala debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum 5 zile. După perioada de incubaţie apar cefaleele frontale (dureri de cap), dureri de gât,  inflamarea amigdalelor, febră mare (care depăşeste 38,5 grade Celsius uneori se ajunge chiar la 40), stări de voma şi dureri abdominale.

Dacă copilul vostru acuză oricare dintre aceste simptome, mai mult are probleme de înghiţire şi este agitat chiar dacă nu a apărut erupţia cutanată, trebuie să consultaţi un medic întrucât este suspect de scarlatina. Erupţia cutanată arată iniţial ca arsurile solare, apoi apar şi nişte mici umflaturi care dau senzaţie de mâncărime. Primele zone afectate de această iritaţie sunt faţa şi gâtul. Apoi se împrăştie pe piept şi spate. De asemenea, pe limba se va forma o crustă de culoare albă, amigdalele vor creşte în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toata perioada erupţiei.

Daiana Roşca

3 COMENTARII

  1. Care dezinfecție dle?? Când?? Nu îmi aduc aminte sa se efectueze așa ceva! Sau să se fi efectuat chiar în 15 dec?? Când s-au ținut 2 serbări?? Nu s- a luat nicio măsură. Primele 3 cazuri declarate au fost în perioadă 24 noiemb- 30 noiemb în cazul în care nu sunteți la curent. E posibil ca în 14 dec să mai fie cazuri de scarlatină?? De abia în 9 decembrie s a efectuat exudat faringian??? Câte cazuri trebuie dl să fie să faceți ceva???

  2. Când ați făcut dezinfecția dl? Copilul meu și încă 2 cazuri au fost semnalate în 24 noiembrie 2015. E posibil ca în, 7 decembrie 14 decembrie să mai apara noi cazuri??

  3. In primul rand primele trei cazuri de scarlatina aparute in gradinita Floarea Soarelui, au aparut inca de la sfarsitul lunii noiembrie, dar au fost anuntate abia acum, dupa ce au mai aparut inca vreo 6 cazuri, si ma indoiesc , ca numarul copiilor infectati se va opri aici, din moment ce domnule Daniel Botgros, va informez ca activitatea gradinitei nu a fost suspendata pentru dezinfectie.

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles