Scărițele de la Ineleț – cea mai mare atracție turistică a Parcului Național Domogled-Valea Cernei!

Unul dintre punctele de atracție ale Parcului Național Domogled-Valea Cernei este, fără îndoială, scărițele de acces spre cătunul și Schitul Ineleț, atrăgând turiști din toată țara și din lume în fiecare an!

Deja maximum de turism, din punctul nostru de vedere, a fost atins atunci când vorbim de accesul în cătunele din Munții Cernei, pe scărițe! Sunt mulți turiști care fac asta, sunt atât de mulți turiști, încât anul trecut vreo doi s-au blocat psihic la scărițele acelea, mai ales la coborâre se pare că-i mai greu, așa că Salvamontul a trebuit să coboare două doamne pe acele scări, în anul 2019! Din punctul nostru de vedere, scărițele sunt o zonă turistică destul de bine cunoscută și care își va face treaba în continuare! Ceea ce ne preocupă, este dezvoltarea celorlalte trasee turistice din zonă, în așa fel încât presiunea să nu fie pusă pe un singur traseu turistic, pentru că de la un anumit număr de turiști încolo zona se strică din cauza traficului prea mare!

Scărițele se află într-o discuție, nu avem programate lucrări de amenajare! Sunt foarte multe voci care spun că ar trebui amenajate, sunt foarte mulți – mai ales dintre iubitorii zonei care vin frecvent – care spun că ar trebui să le lăsăm așa cum sunt! Scărițele sunt foarte lungi și sunt un monument în sine! Nu din orice copac se poate face scara aceea, are o lungime impresionantă, cum nu găsești în supemarket nicio scară de acele dimensiuni și nu cred că ar arăta bine și nu cred că este indicat să schimbăm și să tragem niște scări de fier sau să facem o potecă pe care să poată urca oricine! Scărițele sunt o bogăție în sine și, de fapt, sunt una dintre frumusețile locului!, ne-a declarat prof. Gheorghe Lungu – specialistul în comunicare și educație ecologică din cadrul Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles