“Săptămâna Europeană a Vaccinării” marcată şi în Caraş-Severin

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Caraş-Severin s-a alăturat Ministerului Sănătăţii si va derula începând de astăzi Saptamâna Europeană a Vaccinarii.

Cu acest prilej, comparimentul de promovare a sănătăţii va organiza mai multe acţiuni de informare pentru a creşte gradul de conştientizare a părinţilor cu privire la importanţa vaccinării copiilor cu vârsta până în 7 ani, ne-a declarat asistentul medical din cadrul DSP-CS Sonia Kugler.

Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură metodă prin care părinţii îşi pot proteja copiii împotriva unor boli infecţioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsiva, difteria, tetanosul şi hepatita virală B.

În România, vaccinarea se face conform următorului calendar:

-primele 24 ore: Vaccin hepatitic B (Hep B) in maternitate

-2-7 zile: Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) in maternitate

2 luni: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic la medicul de familie

-4 luni: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic la medicul de familie

-11 luni: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic la medicul de familie

-12 luni: Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) la medicul de familie

-5 ani-7 ani: Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) la medicul de familie

-6 ani: Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)/VPI la medicul de familie

8 ani: VPI la medicul de familie

-14 ani: Vaccin DTPa adulti la medicul de familie

Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doza de DPTa vor fi vaccinaţi cu DTPa-VPI.
Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinaţi cu VPI (copiii care nu au fost scolarizaţi în clasa pregătitoare).

Alte vaccinuri recomandate care se pot face optional:

-Vaccinul varicelic care protejează impotriva varicelei, boala cunoscuta popular sub numele de „varsat de vant”. Se fac doua doze de vaccin, la distanta de sase saptamani. Se administreaza injectabil, subcutanat, adultilor si copiilor, începând cu varsta de 9 luni.

-Vaccinul hepatitic A se administrează într-o singură doza, cu revaccinare la 6-12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A sau mai bine spus boala „mâinilor murdare”.

-Vaccinul anti HPV se fac două sau trei doze, între 9 şi 26 de ani. Se poate face şi mai târziu, dar doar la recomandarea medicului ginecolog. Protejează împotriva cancerului de col uterin.

De același autor

Related Articles