Salvamontiştii avertizează asupra potecilor din Retezat, acoperite cu zăpadă îngheţată

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia turiştilor care au în intenţie să urce la munte, la acest sfârşit de săptămână, că potecile din Retezat sunt periculoase din cauza stratului subţire de zăpadă care s-a depus şi a îngheţat, la altitudini mai mari de 2.000 de metri, ceea ce poate duce la accidentări nedorite.

‘În zona de creastă este o zăpadă destul de mică, chiar dificilă de parcurs, pentru că în Retezat, la peste 2.000 de metri, potecile sunt cu multă piatră. Stratul de zăpadă mic, superficial, nu face altceva decât să acopere imperfecţiunile potecii şi nu asigură stabilitate pe stâncă, mai ales că pe unele porţiuni s-a format şi un strat de gheaţă’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Potrivit acestuia, turiştii trebuie să poarte echipament de iarnă şi să anunţe la refugiile Salvamont intenţia de a pleca pe un anume traseu, chiar dacă acesta se află în vecinătatea staţiunilor montane.

‘Turiştii pot efectua trasee uşoare cu plecare din zona cabanelor, cum ar fi pe zona Văii Vălereasca, din staţiunea Râuşor, sau drumul către cabana Pietrele până aproape de Şaua Ciurila, pe un fost drum forestier, uşor accesibil cu bocanci şi echipament de iarnă, pentru că este zăpadă. În Parâng se poate efectua un traseu până aproape de vârful Parângu Mic. La fel, în Straja sunt trasee uşoare de parcurs. Turiştii trebuie să aibă mare grijă pentru că este zăpadă puţină şi îngheţată’, a spus şeful Salvamont Hunedoara.

Staţiunea Straja este singura unde se poate schia pe pârtiile Platoul Soarelui şi Constantinescu, ambele fiind pregătite din timp, inclusiv cu ajutorul tunurilor de zăpadă artificială.

sursa foto: arhiva Lucian Ignat

În restul staţiunilor din judeţul Hunedoara – Râuşor, Pasul Vâlcan şi Parâng – este zăpadă, dar insuficientă pentru schi. Copiii pot folosi săniile, însă în afara pârtiilor de schi.

Salvamontiştii vor asigura serviciul de permanenţă, la acest sfârşit de săptămână, în toate staţiunile montane din judeţul Hunedoara.

De același autor

Related Articles