peste Resita (2)

Consumul de pește a crescut în ultima perioadă. Tot mai multă lume cu probleme de sănătate renunță la carnea de pasăre sau porc și consumă din ce în ce mai mult pește. În Caraș-Severin se caută foarte mult cel peștele proaspăt, de Dunăre sau din păstrăvării. Singurele magazine de profil nu fac față cererii, după cum afirmă unul dintre comerciații din municipiul Reșița, care afirmă că în doar câteva ore vinde întreaga cantitate de șalău – 100 de kg. Aprovizionarea o face de la asociațiile de pescari de pe Clisura Dunării și de la Păstrăvăria Ochiu Bei din zona Sasca.

În prezent, în Caraș-Severin există patru păstrăvării la Topleţ, Valea Minişului, Sasca şi Văliug. După cum afirmă reprezentantul Direcției Silvice Caraș-Severin, Traian Roșu întreaga producție a anului 2015 este deja contractată. Circa 200 de tone, din care la 8 luni au fost valorificate deja, 126 de tone. Păstrăvul este hrănit cu furaj adus din Danemarca, produs pe bază  de făină de pește.

Un kilogram de păstrăv se vinde la păstrăvării cu 18 lei și ajunge pe piață, eviscerat cu 23 de lei. Șalăul de Dunăre este cel mai scump, undeva la 27-30 de lei.

Cristina Corocan