Romeo Dunca: Sanatoriul Marila va fi refăcut de la zero cu aproximativ 70 milioane de euro

Reabilitarea sanatoriului Marila începe să devină certitudine. La două luni de la predarea amplasamentului către Compania Naţională de Investiţii, după cum declară preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca a fost demarată procedura de modernizare a ceea ce a fost nu demult, un reper pentru bolnavii de plămâni, fiind singurul sanatoriu TBC din vestul ţării.

Romeo Dunca a declarat că va fi refăcut absolut tot, inclusiv blocurile pentru medici şi curtea interioară. Dunca a precizat că este vorba de o construcţie foarte mare, de 600 paturi, prin urmare şi valoarea proiectului va fi mare, aproximativ 70 milioane de euro.

CNI a urcat pe SEAP pe primele lucrări aferente acestei modernizări. E vorba de o reabilitare de 70 de milioane de euro, adică inclusiv bazinele vor fi reabilitate, inclusiv împrejmuirea, inclusiv curtea interioară, inclusiv blocurile pentru personalul medical, vor fi 4 camere barice. Se va reface de la zero. Este o reabilitare care… dacă va fi dusă la final va fi cu adevărat ceva impresionant… cu 600 de locuri, e un spital foarte mare cu 600 de paturi, iar pentru această construcție mare trebuie o grămadă de bani.

Compania Naţională de Investiţii a scos la licitaţie serviciile de proiectare pentru sanatoriul Marila, secţie exterioară a Spitalului Orăşenesc din Oraviţa, respectiv studiu de fezabilitate, topografic, geologic şi alte studii de specialitate necesare pentru modernizarea, extinderea şi dotarea sanatoriului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca a mai precizat că în contextul modernizării sanatoriului Marila, săptămâna viitoare vor fi trimise la Bucureşti şi actele necesare pentru reabilitarea drumului judeţean Anina -Marila, unul din cele 8 tronsoane care vor urmează să fie depuse pentru finanţare prin Programul de Investiţii Anghel Saligny.

2 COMENTARII

  1. Sanatoriul Marila acum cca. 40 de ani cand l-am vazut mai bine mergand in vizita la mama, care lucra acolo, mi s-a parut o cladire cu adevarat impresionanta situata intr-un peisaj de vis. Avea ceva din maiestuozitatea unul palat din povestile cu imparati, cu aleea pietruita ce urca usor spre impetuoasa cladire, cu micuta fantana arteziana din curte. M-au impresinat placut grupurile de bolnavi ( la uniforma) cu acele halate visinii, care se plimbau agale pe alei su stateau la taclale pe bancile de lemn din parcul sanatoriului si ascultau muzica populara transmisa la cerearea ascultatorilor, ce rabufnea din difuzoarele instalate pe peretii exteriori ai cladirii. Era o atmosfera de calm si liniste pentru toata lumea, dintre masa de pranz si cea de seara, cu medicii si asistentele care urmareau atent din balcoanele cladirii, ce fac bolnavii. Ma impresionat la fel de placut si zona de vile din Bradisor, transformata partial in locuinte pentru angajati. Desi erau aproape in paragina avasata, tot mai pastrau ceva din farmecul vilelor elegante ocupate de bogatii vremurilor trecute ale perioadei interbelice ( mai ales daca aveai o imaginatie bogata ca a mea, puteai vizualiza pe alei doamnele cu rochii lungi si umbrelute de soare). Iarna acolo este de vis, cand ninge cu fulgi mari cat oul de porumbel si zapezile blocheaza de multe ori drumul si stiu ca mama nu putea cobora de multe ori cu zilele, acasa in Oravita. A fost frumos si romantic, ca si tineretea mea pe vremea aceea. Il felicit pe domnul Presedinte al Consililiului Judetean, pe domnul Dunca pentru viziune si bune intentii. Va fi o lupta si o munca grea, dar dansul pare omul care poate cladi imperii si chiar merita, atat din punct de vedere turistic cat si benefic pentru sanatatea atator oameni din toata tara!

  2. Frumos ce aud,insa drumul surpat in trei locuri mai la vale de marila catre oravita ce se aude ?
    Ca nu stii cat mai este pe dedesubt,ne ducem naibii de rapa.

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles