RETROSPECTIVĂ 2015: Protestul ciobanilor a dus în decembrie la amânarea Legii Vânătorii

ciobani wÎn ciuda ploii, Radio România Reşiţa a sărbătorit Ziua Națională alături de ascultători în centrul civic unde a avut loc parada de 1 Decembrie. Au fost împărțite 5.000 de stegulețe tricolore.

Tot prima zi a lunii decembrie, deşeurile au creat probleme autorităţilor din Caraş-Severin deoarece judeţul a rămas fără contract cu un operator autorizat de gestionare a gunoiului. Drept urmare Reșița și Bocșa au fost acoperite pentru câteva zile de deşeuri, până când s-a găsit un nou operator.

La câteva zile distanţă, Radio România Reşiţa a primit la Uzdin, în cadrul Zilelor presei bănăţene, premiul Silvius Bata Miclea. Manifestarea a fost dedicată jurnalismului bănăţean şi a reunit profesionişti din Serbia şi România.

La Reşiţa a fost pornit în 5 decembrie, iluminatul festiv. Viceprimarul Ioan Crina, care a preluat atribuţiile de primar, a participat la acest moment, în centrul civic al municipiului. Şi în alte localităţi, între care în municipiul Caransebeş, a fost pornit iluminatul de sărbători.

Toate secţiile de votare din Caraş-Severin vor avea conexiune la internet. Şi asta în condiţiile în care în judeţ există localităţi nealimentate cu energie electrică. Acest lucru este posibil printr-un proiect implementat de STS şi care va deveni activ odată cu alegerile locale de anul viitor.

5 angajaţi ai Ocolului Silvic Bozovici au fost ridicaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice în urma unei percheziţii. Aceştia sunt cercetaţi într-un dosar privind delapidarea unor sume de peste 500.000 de lei. Şi arhiva, birourile şi alte spaţii administrative ale Spitalul Orăşenesc Oraviţa au fost percheziţionate. Mai mulţi medici sunt cercetaţi pentru infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la sustragere de la recoltarea probelor biologice. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat zeci de registre şi au verificat trusele care se folosesc la recoltarea probelor biologice în cazul persoanelor care au consumat alcool.

Muncitorii de la halta de zgură din municipiul Reşiţa au protestat pentru că nu şi-au primit drepturile salariale din octombrie şi au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi. Aceştia au înaintat un memoriu subprefectului şi s-au adresat Inspectoratului Teritorial pentru Protecţia Muncii Caraş-Severin, care au promis că vor face verificări.

UPU-SMURD a cumpărat echipamente noi pentru acordarea primului ajutor pentru toate spitalele judeţene din ţară.Măsura a fost luată în urma tragediei din clubul Colectiv. De anul acesta a intrat în vigoare un nou protocol, care are rolul de a creşte încrederea pacienţilor în secţiile de urgenţă. Medicii vor acorda acelaşi tip de servicii indiferent de unitatea pentru care un bolnav optează să se trateze.

Gradul de absorbţie a fondurilor europene în regiunea vest este estimat la 77 %. Directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, spune că sumele atrase puteau fi mult mari, însă calitatea slabă a unor proiecte sau proceduri de licitaţie au făcut să se piardă finanţări în valoare de aproape 80 de milioane de euro.

Personalităţi ale lumii academice din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara au fost premiate la Gala Excelenţei Bănăţene de la Timişoara. Între laureaţi s-a numărat şi directorul onorific al institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, profesorul Costa Roşu.

Legea vânătorii a stârnit un adevărat scandal la nivel naţional. Crescătorii de ovine, nemulţumiţi de limitarea numărului de câini de la stână, în funcţie de regiune au protestat şi au obţinut promisiunea că se va modifica. Şeful serviciului vânătoare de la Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin, Traian Roşu recunoaşte că reglementările nu sunt în concordanţă cu situaţia reală din teren.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin s-a constituit un dosar penal cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală faţă de administratorul societăţii C+C, asociat şi la SIMON PRODCOM SRL Reşiţa. Acesta, împreună cu 5 angajaţi ai firmelor, printre care şi soţia patronului au creat un prejudiciu de 3 milioane 600 de mii de lei, practicând munca la gri.

Sărbătorile din acest an au fost cele mai sigure şi mai liniştite din ultimii cinci ani, potrivit unui bilanţ la nivel naţional. În schimb, oamenii nu au fost foarte atenţi la ce şi cât au mâncat şi au băut. La spitalul din Reşiţa 20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri.

Sistemul de alarmare a populaţiei în caz de situaţii de urgenţă, achiziţionat de primăria Reşiţa în cadrul unui proiect transfrontalier cu localitatea Kikinda din Serbia a fost testat la sfârşitul anului. Acesta a presupus instalarea a 12 sirene în diverse zone ale Reşiţei.

Nicolae Magiar, fostul director al Colegiului Naţional Mircea Eliade din Reşiţa şi al Şcolii Postliceale Sanitare a fost trimis în judecată la un an de când procurorii DNA au început cercetările. Acesta este acuzat că a ajutat elevii să promoveze examenele în condiţiile în care nu participau la cursuri. Împreună cu Magiar a fost trimisă în judecată şi asistenta medicală Alina Negrea.

Sentinţa în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde şi fostului vicepreşedinte, Ionesie Ghiorghioni a fost amânată pentru 12 ianuarie. Este vorba de dosarul în care sunt acuzaţi că s-au folosit de influenţă pentru a obţine un număr mai mare de voturi la alegerile prezidenţiale. Va fi reluată cercetarea şi vor fi reaudiaţi inculpaţii şi martorul Darian Ciobanu, secretarul judeţului.

Reşiţa nu a uitat de Revoluţia din 1989. La fosta Unitate de Rachete Antiaeriene au fost comemorate cele 10 persoane căzute la datorie în urmă cu 26 de ani, în noaptea de 21 decembrie. Ceremonia a fost doar religioasă nu şi militară pentru că în judeţul Caraş-Severin nu mai există forţe ale Ministerului Apărării Naţionale.

Judeţul Timiş are un nou prefect. Mircea Băcală a revenit în funcţie după trei ani. Acesta a declarat că are convingerea că va colabora foarte bine cu predecesorul său, actualul subprefect Eugen Dogariu, dar şi cu primăriile. Mircea Băcală a mai fost prefect în perioada 2008-2012.

Cele mai citite

Related Articles