RETROSPECTIVĂ 2015 – Mai: Cardul de sănătate a devenit obligatoriu, iar alocaţia pentru copii a fost dublată

distribuire carduri de sanatate (3)

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 mai. Orice prezenţă la medicul de familie, spital sau farmacie este decontată numai cu folosirea acestuia. În lipsa documentului este necesară o adeverinţă specială de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Centrul de informare al Poliţiei oraşului Băile Herculane, amplasat în apropierea ştrandului de la 7 Izvoare, a fost redeschis în prima zi a lunii mai. Vremea capricioasă nu a atras pe Valea Cernei foarte mulţi turişti în minivacanţa de 1 Mai. În schimb, pensiunile din Clisura Dunării au fost ocupate la capacitate maximă.

E.O.N Energie România a venit în ajutorul Spitalului Orăşenesc din Oţelu Roşu, confruntat cu probleme financiare şi aflat în imposibilitatea de a plăti cheltuielile de întreţinere. Unitatea care are grijă de sănătatea a 35.000 de persoane a primit 8.000 kWh, care au fost scăzuţi din facturile viitoare la energie electrică şi gaze naturale.

Reporterii Radio România Reşiţa împreună cu elevi de la Colegiul Naţional Mircea Eliade, au strâns în 6 mai, deşeurile aruncate de cetăţeni pe malul râului Bârzava, în zona Moniom – Colţan. Au fost adunaţi 20 de saci cu gunoaie. Acţiunea a fost parte a campaniei – Educaţia ecologică de la mic la mare- şi a beneficiat de sprijinul primăriei Reşiţa şi a operatorului local de transport societatea Ro-A-Tir.

Preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă. Totodată, ei vor putea fi demişi, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni. Proiectul de lege privind alegerilor locale, adoptat în luna mai de Camera Deputaţilor, a provocat nemulţumirea preşedinţilor forurilor judeţene care se vor afla la mâna consilierilor.

Tribunalul Timiş a decis în 13 mai, arestarea preventivă pentru 30 de zile a vicepreşedintului Consiliului Judeţean Caraş-Severin Ionesie Ghiorghioni, pentru trafic de influenţă şi a dispus măsura controlului judiciar pentru nepotul acestuia, Adrian Cosmin Ghiorghioni, pentru complicitate la trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada ianuarie 2013-octombrie 2014, Ghiorghioni a pretins şi primit 200.000 lei de la denunţător, omul de afaceri Valentin Armaşu.

La Reşiţa a debutat , în 14 mai, ediţia a 2-a a Festivalului Internaţional Sabin Păutza. Proiectul a fost iniţiat în anul 2014. Timp de 4 zile, evenimentul a reunit personalităţi marcante ale vieţii muzicale din România. În program au fost cuprinse lansări de carte, expoziţii, recitaluri şi concerte.

Tribunalul Caraş-Severin a prelungit, în mai, cu 30 de zile măsura arestului preventiv, pentru foştii directori ai UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. Cei doi sunt acuzaţi de delapidare. Prejudiciul creat uzinei depăşeşte 77 milioane de lei. Faţă de Lăcrimioara Chebuţiu, soţia fostului director, s-a dispus măsura controlului judiciar.

În luna mai a început urmărirea penală a preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, pentru instigare la şantaj. Vicepreşedintele liberal a fost audiat în 15 mai, peste trei ore la sediul din Bucureşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care se fac cercetări pentru presupuse fapte de corupţie care ar fi fost comise în 2014. Audierea de vineri a avut loc după percheziţiile pe care procurorii le-au făcut la biroul lui Sorin Frunzăverde, dar şi la locuinţa acestuia din Reşiţa.

Nivelul Dunării a fost extrem de scăzut în mai, şi asta din cauza unor probleme apărute la un generator de curent de la Hidrocentrala Porţile de Fier I din partea sârbească a fluviului. Vicepreşedintele AJVPS Caraş-Severin, Tima Andrei a spus că pentru remedierea problemelor tehnice a fost nevoie de evacuarea bruscă a apei, ce a dus la secarea bălţilor din zonă. Din acest motiv o parte din peştii din insula Ostrov, dar şi de la Dubovăţ, de pe malul sârbesc, au murit.

Autorităţile au renunţat la impozitarea bacşişului, la o săptămână de la punerea în aplicare. După ce s-au grăbit să doteze casele de marcat cu o aplicaţie specială, angajatorii şi angajaţii au revenit la vechile obieciuri, începând cu data de 1 iunie.

O ploaie torenţială a produs pagube în judeţul Caraş-Severin. În zona Moldova Nouă- Oraviţa, apa a pătruns în curţi, pivniţe şi locuinţe, fiind nevoie de intervenţia pompierilor. Probleme au fost şi pe Drumul Naţional 57, unde circulaţia a fost îngreunată din cauza viiturii şi nămolului de pe carosabil.

Radio România Reşiţa a dăruit zâmbete, în 30 mai, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului.   70 de copii proveniţi din familii cu probleme sociale şi care beneficiază de serviciile Fundaţiei Humanitas Pro Deo au avut parte de o zi specială în care au sărbătorit în avans copilăria. Aceştia au fost angrenaţi în diverse activităţi distractive, sub genericul jocurile copilăriei.

Deputatii au adoptat în mai, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului cu un amendament al PNL care prevede ca alocatia de stat pentru copii sa creasca de la 42 la 84 de lei. Deputatii au adoptat proiectul cu 332 voturi pentru si doua abţineri.

De același autor

Related Articles