Pe fondul numărului de cazuri de Covid 19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului,  poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, împreună cu jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, Direcției de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19, la activităţile de verificare participând peste 130 de efective de poliție și poliție locală.

Astfel, au fost verificate 62 de societăți comerciale, precum şi 127 de mijloace de transport, fiind legitimate peste 450 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 185 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 12.800 de lei.

Dintre acestea, cele mai multe – 103 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii de protecție.

De asemenea, alte 4 sancțiuni contravenționale au fost aplicate unor operatori economici și persoane fizice, pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/ închis pentru care au fost instituite interdicții sau restricții și pentru participarea la astfel de activități.

Exemple:

Ieri, 18 octombrie, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Reșița au fost sesizați cu privire la faptul că la un local de alimentație publică din municipiu era organizat un parastas, la care participau aproximativ 14 persoane. Polițiștii au întrerupt evenimentul, iar administratorul societății comerciale a fost sancționat conform Legii nr.55 din 2020, cu amendă în valoare de 1.000 de lei.

Polițiștii rcomandă tuturor cetăţenilor  să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, să respecte interdicția cu privire la organizarea de evenimente private și să nu se expună la riscuri.

Scopul forţelor de ordine care desfăşoară activităţi de verificare nu este aplicarea de sancţiuni.

Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere de la  lege.

Suntem şi vom fi prezenţi, permanent la datorie şi aplicăm legea în litera și spiritul ei!