Reşiţenii sunt invitaţi la „Noaptea Muzeelor” în mai multe locaţii din oraş

La Muzeul Banatului Montan din Reșița evenimentul „Noaptea Muzeelor” a ajuns la cea de-a zecea ediție care va are loc sâmbătă, 13 mai, între orele 17.00 şi 00.30, iar accesul publicului este liber.

Cu această ocazie, participanții sunt invitați și la un circuit de vizitare pentru muzeele și spațiile deschise în Reșița, dar și un concurs cu premii organizat special pentru acest eveniment.

Lista locații și orar:
Centrala Grebla – tururi ghidate la orele: 16:00, 17:00, 18:00 și 19:00

Salonul de Artă și Industrie – 16:00-21:00 ( strada Traian Lalescu nr. 27 )

Sinagoga – 16:00-21:00 ( Strada Mihai Viteazu nr. 8 )

Muzeul Cineastului Amator – 18:00-22:00 ( piața Traian Vuia nr. 1-4 )

Biblioteca Germană „Alexander Tietz“- 18:00-20:30 ( Bulevardul Revoluţia din Decembrie1989 nr. 22)

Muzeul de Locomotive cu Abur – 16:00-20:00 (Calea Timișoarei 4l )

Muzeul Banatului Montan – 17:00-00:30 ( Bulevardul Republicii nr. 10 )

Conform directorului interimar, dr. ist. Livia Magina, vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu expoziții inedite, interactive, activități pentru copii și adulți, indoor și outdoor.

În 2023, la Muzeul Banatului Montan este cea de-a 10-a ediție a celui mai important eveniment de peste an pentru muzee și anume Noaptea Muzeelor. Am pregătit pentru vizitatorii mari și mici, dar mai ales pentru cei mici, în prima parte a serii, ateliere de facepainting, o sesiune de caricatură și mai târziu o sesiune de video mapping. De asemenea, pentru interior, pentru vizitare, deschidem două expoziții noi pe lângă cele care erau deja expoziția de bază: „Identități fragile” şi „SIC tranzit” – expoziția artistei plastice Suzana Fântânaru, precum și expoziția de afișe cu activitățile mai vechi ale muzeului, dar și o expoziție de etnografie. De asemenea, în sala noastră va rula și va putea fi vizionat un film deosebit „100 de ani de film românesc”, care a fost realizat de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Sperăm că atât colaboratorii noștri, cât și localnicii să fie încântați de aceste expoziții. Un atelier pe care noi nu l-am mai avut este acela de Treasure Hunt, care se va desfășura atât în curtea muzeului, cât și în expoziții și sperăm să fie interesant. Este o căutare de comori, aşa se numește, dar eu îi spun găsește comoara. Colegii mei au făcut și diplome pentru câștigători, pentru cei care vor găsi toate punctele pe o hartă a căutătorului de comori, punctele însemnând anumite obiecte. Sigur că în spatele obiectului este și o poveste și astfel aducem în față istoria lui și o formulă de învățare prin joc. Nu suntem singura instituție din oraș care organizează evenimente pentru Noaptea Muzeelor, la fel ca și în anii anteriori, păstrăm colaborarea dintre instituțiile de cultură, adică Biblioteca Germană, Forumul German, Muzeul Cinerasului Amator Şi Sinagoga. Organizăm iarăși turul nopții muzeelor, care începe de la Centrala electrică „Grebla” și trece prin toate aceste puncte, inclusiv Muzeul Locomotivelor cu Abur și se încheie la Muzeul Banatului Montan„.

Expoziții și activități din program:

  • ”Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” – un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă; este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi; colecția este compusă din obiecte donate de oameni din toată țara, inclusiv de către reșițeni;
  • „Sic transit…” expoziția personală Suzana Fântânaru;
  • Cusături și port popular în Banat;
  • Trecutele expoziții;
  • Prezentare film documentar „100 de ani de film românesc”;
  • Sesiune de caricaturi;
  • Atelier de facepainting (pe terasă);
  • Atelier-concurs „Găsește comoara!” (în curte și în expoziții).

Partenerii evenimentului sunt: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de film din România, Teatrul de Vest, Reșița, Asociația „Euroland Banat”, Liceul de Artă „Sabin Păuța” Reșița.

Muzeul Cineastului Amator invită reşiţenii sâmbătă, 13 mai să descopere Colecția Industrială Mociur (MIC – Mociur Industrial Collection).

MIC este o inițiativă de salvare, conservare și prezentare a trecutului industrial de pe platforma Mociur, prezentului și viitorului.

Reșițenii care au lucrat pe platforma Mociur și nu numai, sunt invitaţi să participe la cele 3 tururi ghidate.

Înscrieri pe acest link : https://forms.gle/rBAoiodjmDqQcVpx5 pentru că

locurile sunt limitate.

Cele mai citite

Related Articles