Şi locuitorii din Doman şi Ţerova se vor putea testa gratuit pentru depistarea hepatitei C

Campania gratuită pentru depistarea hepatitei C continuă şi în această săptămână în municipiul Reşiţa. Astăzi şi mâine va fi rândul cetăţenilor din Doman şi Ţerova să vină la şcolile din aceste cartiere între orele 16-20 pentru a beneficia de analize gratuite. Depistată la timp, hepatita C se poate vindeca susţine medicul Aristina Soran.

Până în 25 iunie, reşiţenii se pot testa gratuit pentru depistarea hepatitei C, o boală virală care afectează ficatul şi care în 80% din cazuri nu prezintă simptome.

Persoanele interesate sunt aşteptate zilnic, între orele 12.00 şi 20.00, în centrul municipiului Reşiţa dar şi în Parcul Tricolorului. Acţiunea este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Tinerilor, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi Primăria Reşiţa şi marchează Săptămâna Europeană a Testării și are ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare a populației asupra beneficiilor testării si depistării precoce a HCV.

Reşiţenii nu s-au lăsat aşteptaţi, zeci de persoane s-au oprit la cortul amplasat în centrul municipiului Reşiţa pentru a se testa pentru depistarea hepatitei C.

Virusul hepatic C este responsabil de 70 % dintre hepatitele cronice și între 15-30% dintre cirozele și cancerele hepatice. Tratamentul antiviral luat la timp vindecă 95% din cazuri. Hepatita C se transmite pe cale sexuală sau prin contactul cu sânge infectat, instrumentar medical nesterilizat, transfuzii sanguine, truse de manichiură nesterilizate, tatuaje cu instrumentar nesterilizat.

Dacă Hepatita C nu dă simptome, testarea este cea mai importantă modalitate de a afla că o ai pentru a putea urma tratamentul și a te vindeca. Testarea este ușoară, rapidă și se face prin prelevarea unei picături de sânge din deget”, transmite primăria Reşiţa.

De același autor

Related Articles