[AUDIO] Reşiţa stinge lumina în centrul civic de “Ora Pământului”

Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația World Wide Fund for Nature la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. La ediția 2014, peste 7.000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina de Earth Hour.

În România, Earth Hour se sărbătorește din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid de 9 orașe la prima ediție, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților (de) mici și mari.

Cele 42 de oraşe din România, care se alătură acestui demers, vor organiza diverse evenimente şi acţiuni care să aducă în atenţia comunităţii locale problemele de mediu şi lucrurile pe care le putem face cu toţii pentru a construi un viitor durabil.

REŞIŢA

Asociaţia “Euroland Banat” şi Fundaţia Metarsis se alătură şi în acest an gestului simbolic de Earth Hour – Banatul stinge lumina. Primăria Reşiţa va opri iluminatul public stradal în centrul municipiului, iar cele două foruri vor organiza, timp de o oră în intervalul 20.30-21.30, un concert live la lumina lumânărilor la Librăria “Semn de carte” alături de voluntari, iubitori de muzică şi de activităţi non-formale.

Ce se urmăreşte prin organizarea anuală a acestui eveniment am aflat de la Andrei Szabo – preşedintele Asociaţiei “Euroland Banat”, iniţiatorul acţiunii la nivelul judeţului Caraş-Severin:

Anul acesta, acţiunea are loc cu un decalaj de o săptămână din cauza sărbătorii Sfintelor Paşti la credincioşii de rit apusean, a subliniat pentru Radio Reşiţa Andrei Szabo.

Mai multe informaţii despre acest eveniment puteţi afla astăzi de la ora 13.25 pe 105.6 FM – frecvenţa Radio România Reşiţa, în emisiunea realizată de Hardy Cvoica pe această temă.

TIMIŞOARA

Timişoara este, în acest an, Capitala Orei Pământului în România. Astfel între orele 20.30 şi 21.30, în Piaţa Libertăţii, va avea loc un spectacol de foc, lumină şi muzică live.

ARAD

De la ora 19:30, pe platoul din faţa primăriei vor avea loc mai multe acţiuni de conştientizare asupra schimbărilor climatice, între care un concert acustic. Totodată, de la 20:30, timp de o oră, iluminatul va fi oprit pe bulevardul Revoluţiei şi în clădirea municipalităţii.

CĂLAN

La ora locală 20.30 va fi stins iluminatul public, iar la Stadionul Victoria din Călan, se vor aprinde lumânări pe lungimea scuarului de la intrarea în baza sportivă. Comunitatea este invitată să stingă luminile în case şi să iasă la o tură cu bicicleta sau la o plimbare simbolică prin oraş.

DEVA

Primăria Deva, împreună cu CS Faerag şi grupul Skirt Bike organizează o tură cu bicicleta în oraş. Traseul va începe la orele 18.00 în Piaţa Unirii şi se va încheia în jurul orelor 19.15 – 19.30 în Piaţa Arras. Tura cu bicicleta are o lungime de circa 8 km. La sosire va fi organizată o lansare de lampioane şi eventual un scurt moment artistic. De asemenea, între orele 20.30 şi 21.30 va fi stins iluminatul ambiental de pe clădirile reprezentative din oras şi, unde este posibil, iluminatul public.

HUNEDOARA

Iluminatul public se va opri timp de 60 de minute, timp în care în faţa Casei de Cultură un grup de tineri voluntari si cetăţeni ai oraşului vor scrie cu ajutorul lumânărilor, numele municipiului Hunedoara.

Cele mai citite

Related Articles