Regele Mihai şi legătura sa de suflet cu Banatul de Munte: Ioan Jurchescu din Petnic

Copil fiind, voievodul Mihai a iubit Banatul de Munte şi a ajuns cu diferite ocazii, alături de tatăl său regele Carol al II-lea, în zonă. Ba mai mult, în clasa palatină avea şi colegi din zona Banatului, de la Petnic şi Bocşa.

Omul de cultură Nicolae Danciu-Petniceanu din Valea Almăjului îşi aminteşte de două vizite importante ale regelui Mihai în Caraş-Severin şi povesteşte pentru Radio Reşiţa:

„Până-n război a fost de două ori în Banat. Prima dată pe când avea 11-12 ani îl însoţeşte pe tatăl său Carol al II-lea care fusese invitat de oficialităţile din Banat, din Caraş-Severin, să participe la dezvelirea şi sfinţirea statuii-monument Ferdinand, cel care ne-a făcut Marea Unire. Asta a fost la început de iulie 1933. Ştiu că avea 11 ani Mihai, era elev la clasa pe care Carol al II-lea o înfiinţase la Mânăstirea Ardealului, cu copii deosebiţi de oameni avuţi, de învăţători, de preoţi din ţară pentru Mihai şi între aceşti copii a fost şi elevul Jurchescu Ioan din Petnic, fiul învăţătorului Jurchescu Gheorghe. Şi-atunci când ei au mers la acestă dezvelire unde fusese Carol invitat, la acel monument făcut de marele Romul Ladea, ei au venit cu o maşină decapotabilă, un automobil cu roate cu spiţe, cum era pe vremea aia şi au oprit la Petnic, un sat lângă Iablaniţa unde au luat masa la învăţătorul Gheorghe Jurchescu pentru că copilul Ioniţă, Ion, al învăţătorului era coleg de clasă cu Mihai Întâi Voievod la Mânăstirea Ardealului. Masa a fost pregătită de Anca Dobre – ţiganca blondă, cântăreaţă, de o frumuseţe picturală din Mehadia, crescută la trei contese unguroaice în Herculane la care a învăţat menajul. Era şi frumoasă, cânta şi şi gătea. Ea a servit masa. Pe vremea acea nu existau frigidere, aparate care să testeze dacă nu era otrăvită mâncarea, nu s-a mers pe baza aceasta. Masa a fost pe bază de mâncare de gâscă, ciorbă, friptură. Cea care a jumulit gâştele, pentru că învăţătoarea Vârsavia Jurchescu, mama lui Ioniţă, avea 30-40 de gâşte, iar acestea erau îngrăşate, tăiate şi jumulite de bunica mea Eufrosina Danciu. După ce au luat masa au plecat la Oraviţa la dezvelirea monumentului”.            

Omul de cultură cărăşan, Nicolae Danciu-Petniceanu a mai spus că, pentru a doua oară, regele Mihai a ajuns în Banat în vara anului 1938 când clasa palatină făcea excursii de doumentare prin ţară, ocazie cu care a ajuns şi în zona Reşiţei la Vila Klaus.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles