Proiectul DANUrB+ face progrese transfrontaliere

În luna noiembrie 2021, Asociația Euroland Banat a participat, în calitatea sa de partener în proiectul DANUrB+, la reuniunea internațională a partenerilor din proiect derulată la Novi Sad și la vizitele de studiu care i-a urmat acesteia. Programul evenimentului a cuprins mai multe activități, în organizarea echipelor de la New Cultural Neighborhood din Novi Sad și Nansen Dialogue Centre din Osijek care sunt, de asemenea, parteneri în proiect.

Relevantă în acest sens a fost vizita de bune practici derulată în regiuni învecinate din Serbia și Croația și care a mizat pe reliefarea manierei în care patrimoniul cultural local este pus în valoare. Orașe ca Sremski Karlovci, Novi Sad și Osijek au reprezentat puncte în jurul cărora s-au concentrat principalele sesiuni de lucru, în vreme ce exemplele de bună practică au acoperit resursele relevante pentru regiunea transfrontalieră avută în vedere. De la drumurile vinului din apropiere de Erdut, la muzeul Vučedol din apropiere de Vukovar ori muzeul etnografic Beli Manastir sau atelierele de ceramică de Baranja, participanții au avut ocazia de a observa maniere concrete de valorificare sustenabilă a patrimoniului cultural local. Grație peisajului natural cu totul aparte, care și-a pus amprenta asupra modului de viață al locuitorilor din apropiere, parcul natural Kopački rit situat între Drava și Dunăre s-a bucurat și el de o atenție aparte.

Reuniunea DANUrB+ din noiembrie s-a încheiat cu prezentarea proiectelor și soluțiilor urbanistice oferite pentru localitatea Sremski Karlovci, din apropiere de Novi Sad. Aceste proiecte urbanistice au fost realizate de echipe mixte formate din studenți și profesorii lor de la universitățile și facultățile de arhitectură partenere în cadrul DANUrB+. Deși au avut la dispoziție doar câteva zile, soluțiile urbanistice, oferite de echipele studențești de lucru pentru comunitatea avută în vedere, au fost deopotrivă incitante și diverse ca abordare.

Vă reamintim că, proiectul DANUrB+ este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Interreg Transnațional Dunărea 2014-2020, sub coordonarea Universității de Tehnologie și Economie din Budapesta și urmărește consolidarea economiei culturale și turistice a orașelor mici și mijlocii de pe Dunăre, prin identificarea și valorificarea unor resurse culturale încă neutilizate, aflate într-o strânsă legătură cu fluviul care le leagă. În acest sens, echipa Euroland Banat este în continuare deschisă față de inițiative ale unor organizații locale, instituții și persoane fizice, entități comerciale sau asociații familiale (producători și produse locale, restaurante și pensiuni cu specific, artizani și meșteșugari, muzee locale etc.), care sunt interesați de stimularea turismului, de valorizarea potențialului cultural și a economiei din Clisura Dunării, inclusiv a zonei limitrofe, și își manifestă interesul față de posibile colaborări în acest sens.

Proiectul DANUrB este cofinanțat din fonduri ale Uniunii Europene (FEDER și IPA).

Cele mai citite

Related Articles