Vizita reprezentanților Comisiei Europene la Timișoara s-a încheiat astăzi, 12 decembrie, cu un tur care a cuprins mai multe proiecte implementate la nivel local prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) și o conferință de presă.

Pe parcursul vizitei în judeţul Timiş, Vittoria Alliata di Villafranca, director în cadrul DG Regio – Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, a participat ieri la o dezbatere având ca temă „Prioritățile bugetare ale UE pentru perioada 2021-2027”, la Universitatea de Vest, alături de Gabriel Friptu, director general adjunct – Ministerul Fondurilor Europene din România, și Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Ulterior, reprezentanta Comisiei Europene s-a întâlnit cu primarii municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest. Cei prezenți au vorbit despre proiecte de dezvoltare urbană cu finanţare europeană în derulare, dar şi despre intenţii de investiţii pentru 2021-2027, în contextul începerii activităţii de planificare pentru această perioadă. S-a discutat aşadar despre nevoile Regiunii Vest, despre investiţii, mobilitate urbană și reducerea emisiilor de dioxid carbon, infrastructură – necesitatea asigurării unor bune conexiuni între marile orașe din Vestul României și un sistem de sănătate eficient.

Reprezentata DG Regio a sesizat disparitățile care există inclusiv în interiorul regiunii, între județe, și a subliniat necesitatea intervențiilor țintite pentru reducerea acestor diferențe. Un alt subiect abordat în aceste zile ține de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și noul rol pe care ar urma să și-l asume agențiile pentru dezvoltare regională în acest context.

Vittoria Alliata di Villafranca s-a întâlnit în aceste zile și cu reprezentanți ai mediului privat din Regiunea Vest, a discutat cu aceștia despre necesitățile companiilor în perspectiva următoarei perioade de programare și a vorbit despre importanța și susținerea inovării, o altă prioritate a Comisiei Europene.

La invitația ADR Vest, reprezentata DG Regio, împreună cu Giacomo Mattino, șef al Unității Enterprise Europe Network și Internaționalizarea IMM-urilor, DG Grow, și Gergely Tardos, ofițer Politici Divizia Ecosisteme de Inovare, DG Cercetare și Inovare – Comisia Europeană au participat ieri la INNOMATCH 2019, cel mai important eveniment de inovare al Regiunii Vest.

Au fost aproximativ 200 de participanți înscriși la INNOMATCH 2019 și speakeri din șapte țări europene. Au participat la eveniment experți în politici publice, inovare, dezvoltare și cercetare, alături de antreprenori de top din Europa.