Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost printre cele mai sigure scrutine din ultimii ani

Din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an a fost printre cele mai sigure alegeri din ultimii ani.

 Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca în ziua procesului electoral, la nivel național, să nu fie înregistrate evenimente care să afecteze procesul de votare sau climatul de siguranță publică.

Pentru siguranţa cetăţenilor, în ziua alegerilor pentru președintele României, peste 550 de poliţişti au acţionat în județul Caraș-Severin, atât în preajma secţiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și pentru cercetarea cu celeritate a  sesizărilor cu caracter electoral.

Măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situații, care să afecteze procesul electoral.

Desfășurarea în siguranţă a procesului electoral s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă.

În acest context, peste 200 de polițiști au asigurat măsuri de pază şi protecţie la secțiile de votare, la circumscripții și pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite.  

La nivel național, peste 70% din semnalările transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot nu s-au confirmat.

La nivelul județului Caraş-Severin, polițiștii au efectuat activități de verificare și cercetare în cazul a 4 sesizări transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot,  iar 3 dintre acestea, referitoare la validarea multiplă a unor alegători și la o eroare privind introducerea manuală a unui cod numeric personal nu s-au confirmat.

În cel de-a patra situație a fost vorba despre o posibilă infracțiune de fraudă la vot, un alegător din localitatea Zorlențu Mare figurând că ar fi votat pe lista electorală suplimentară, la secția de votare nr. 365 Zorlențu Mare, deși  nu ar fi avut drept de vot, conform unei hotărâri judecătorești definitive.

În acest caz se efectuează în continuare cercetări în cadrul unui dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Cele mai citite

Related Articles