Primarul comunei Şopotu Nou, Păun Baba, arestat preventiv pentru luare de mită, a fost suspendat din funcţie. Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a emis ordinul ca urmare a unei adrese a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Baba Păun a fost reţinut pentru o perioadă de 30 de zile, în data de 12 iunie. În această perioadă, atribuţiile vor fi exercitate de drept de viceprimarul comunei.

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a emis, în data de 15 iunie 2021, Ordinul privind constatarea suspendării de drept a mandatului de primar al comunei Şopotu Nou, judeţul Caraş-Severin, al domnului Baba Păun, ca urmare a adresei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara, transmise Instituţiei Prefectului-Judeţul Caraş-Severin în data de 14.06.2021 şi înregistrată cu nr. 9876/14.06.2021, prin care s-a comunicat mandatul de arestare preventivă nr. 30/UP, emis la data de 12.06.2021, cu privire la inculpatul Baba Păun, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iunie 2021 până la data de 11 iulie 2021 inclusiv. Suspendarea durează până la încetarea măsurii de arestare preventivă. Pe perioada suspendării mandatului de primar atribuţiile acestuia vor fi exercitate de drept de viceprimarul comunei. Ordinul prefectului a fost emis respectând prevederile art. 159, alin. 1, lit. a), alin. 2-4 şi ale art. 163, alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Potrivit procurorilor anticorupţie, între 2011 şi 2021, Păun Baba şi dirigintele de şantier ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcţii un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanţat din fonduri nerambursabile.

În perioada 2011 – iunie 2021, cei doi suspecți ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcții (martor în cauză), un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect “înființare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Șopotu Nou, rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Șopotu Nou, modernizare străzi și drumuri comunale în comuna Șopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, jud. Caraș – Severin”, încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri. Concret, în contextul menționat mai sus, suspecții ar fi primit, în mai multe tranșe, sume de bani și foloase necuvenite, după cum urmează:
– suspectul Baba Păun – suma totală de 90.000 lei,
– dirigintele de șantier – suma totală de 98.000 lei și materiale de construcții și obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei.
Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de suspecți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situații de lucrări), recepția, plata lucrărilor executate, etc.

În același context, la data de 11 iunie 2021, dirigintele de șantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranșă din cei 98.000 lei menționați mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.