Primăriile din Caraş-Severin primesc bani prin PNRR, pentru dezvoltarea sistemului de transport ecologic

Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 10- Fondul Local, în judetul Caraş-Severin vor ajunge 175 de milioane de lei. Ministerul Dezvoltării a aprobat 55 de cereri de finanţare pentru realizarea de piste pentru biciclete şi sisteme inteligente de management local, achiziţionarea de mijloace de transport electrice, construirea de locuinţe pentru tineri şi specialişti în sănătate şi învăţământ, precum şi realizarea documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi planificarea urbană.

În Caraş-Severin, mare parte din sumă va fi investită în dezvoltarea transportului ecologic. La Reşiţa, de exemplu, va fi implementat un sistem inteligent în parcările publice, în valoare de aproximativ 6 milioane 300 de mii de lei.

“Vom introduce niște pastile inteligente în asfalt, în locurile de parcare, astfel încât în momentul în care se parchează o mașină, dacă nu știu, 3-5 minute nu este platit locul de parcare, colegii noștri pot merge direct pe acel loc de parcare, pentru ca să ia măsuri. În plus, avem zona de cântare electronice dinamice la intrările în oraș, astfel încât să identificăm camioanele care merg cu subratonaj,” ne-a declarat primarul Reşiţei, Ion Popa.

La Caransebeş banii vor fi investiţi în transportul public. “E vorba de transport electric intercomunitar cu 9 stații de încărcare electrice și sistem inteligent de ticketing, stații de autobuz, stații de încărcare electrice, modul de interconectare automat,” a spus primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean.

La Anina, peste 3 milioane 200 de mii de lei vor fi folositi pentru realizarea transportului public electric in oraş şi zonele periurbane. “2 microbuze electrice, care o să fie cu stații de încărcare, o să fie specifice pentru zona noastră, pentru că, după cum știți, la Anina este zona de munte și atunci, trebuie o putere mai mare, de acolo rezultă și un preț probabil mai mare decât în alte părți,” a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar, Daniel Danu.

Bani vor ajunge şi în mediul rural. La Bozovici vor fi amplasate două puncte de reîncarcare a vehiculelor electrice, cu o valoare de peste 290 de mii de lei. “Unul din proiectele care am reușit să câștigăm după depunere, este legat de acele stații de încărcare pentru mașini electrice. Putem întâmpina doritori care își doresc să-și achiziționeze o mașină electrică, să aibe unde să își încarce mașina în comuna noastră. Una avem pe zona centrală, aproape de primărie și una în zona stațiilor PECO, unde sunt spații comerciale, unde tranzitul este mai mare,” a spus primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu.

De același autor

Related Articles