[FOTO-AUDIO] Cămaşa tradiţională românească şi brâul bănăţean promovate la Reşiţa de mass-media din Caraş-Severin

Presa din Caraş-Severin promovează ia românească şi brâul bănăţean în timp şi contratimp.

Brâul Bănăţean este un dans bărbătesc jucat în toată partea de munte a Banatului, cu mişcări repezi şi săltate sau mai domoale în cazul jocurilor bătrâneşti. O notă aparte în dansurile de brâu o constituie execuţia paşilor în demi-plie, dansul pe perniţa picioarelor, rotările picioarelor în aer şi la nivelul solului, încrucişările successive, simultane cu scurte sărituri ale picioarelor. O altă particularitate a Brâului Bănăţean este că se cântă pe „timp”, iar dansul se joacă pe „contratimp”.

IMG_8966Încă de acum 3-4 ani din iniţiativa a doi jurnalişti reşiţeni, Paula şi Vasile Neamţu, evenimentul “Presa cărăşană promovează ia românească şi brâul bănăţean” a avut un impact în întreaga mass-media din Caraş-Severin. Aceste repere româneşti definitorii au fost astăzi valorificate în esenţă şi de primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa:

IMG_8988Ce reprezintă acest eveniment pentru cărăşeni am aflat de la Cătălin şi Floarea, cel mai tânăr respectiv cel mai vârstnic păstrător al tradiţiilor populare din Banat:

Cămășilor românești li s-a adăugat brâul bănăţean pe care Eftimie Murgu îl definea plastic “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”, explicaţie transpusă astăzi în sloganul: “Îmbracă şi tu o ie!”.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, începând cu anul 2013, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene.

***

Joi, 9 iunie:

Manifestările în onoarea Iei Româneşti şi a Brâului Bănăţean se vor finaliza în 24 iunie, de Sânziene, când organizatorii au anunţat o sesiune foto în împrejurimile Reşiţei.

Ia românească şi brâul bănăţean – repere definitorii ale identităţii naţionale – vor fi puse în valoare printr-un eveniment cultural, mediatizat de presa cărăşană, ajuns la cea de-a IV-a ediție, vineri 10 iunie.

Încă din anul 2013 din iniţiativa a doi jurnalişti reşiţeni, Paula şi Vasile Neamţu, sub genericul “Presa cărăşană promovează ia bănăţeană” evenimentul a fost unul de impact, întreaga presă cărăşană mediatizând unul dintre reperele româneşti definitorii. Din anul 2014 iilor și cămășilor românești li s-a adăugat contratimpul brâului bănăţean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”.

Ia și Brâul bănăţean, transpuse în identitatea Banatului, vor aduna alături, în intervalul orar 18.00 – 19.00 în Centrul civic al municipiului Reșița în semn de respect faţă de valorile naţionale şi faţă de strămoşii noştri, mass media din Caraş-Severin.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles