Premieră în Europa – o țară adoptă vaccinarea obligatorie

„Vaccinarea este şansa pentru ca societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze”, a declarat cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament.
El a recunoscut că subiectul „face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate.”


În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal.
Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale.


Liderul FPO (Partidul Libertăţii) Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor „un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria”.
„Nu avem majoritate astăzi în parlament, dar o avem în exterior”, a mai spus el, promiţând să sfideze legea.


Mulţi austrieci se opun noii legi şi manifestează cu zecile de mii, în fiecare weekend.
Guvernul insistă că obiectivul nu este de a impune nici vaccinarea cu forţa, nici sancţiuni financiare. Acestea vor putea ajunge la 600-3.600 de euro, dar vor fi ridicate dacă respectivul contravenient se va vaccina în termen de două săptămâni.


Votul de joi a intervenit în timp ce Austria a raportat un număr record de infectări; aproape 30.000.
În jur de 72% din populaţie este vaccinată cu schema integrală, procent inferior celui din Franţa ori Spania.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, mai sunt de convins să se vaccineze un milion şi jumătate de adulţi. A fost anunţată şi o loterie, cu premii de 500 de euro pentru vaccinaţi.
Pentru a le lăsa timp recalcitranţilor, care vor primi o scrisoare de convocare la vaccinare, faza controalelor va începe la mijlocul lunii martie.

Proiectul de lege, anunţat în noiembrie pentru a impulsiona o campanie de vaccinare şovăielnică, a fost aprobat cu o largă majoritate (137 de voturi pentru, 33 împotrivă). Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie.

Parlamentul de la Viena a adoptat joi, legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură pentru a lupta împotriva pandemiei, în pofida numeroaselor proteste de stradă, transmite AFP.

Articolul precedentA murit Meat Loaf
Articolul următorDin nou bullying, la Caransebeș

De același autor

Related Articles