[EXCLUSIV][FOTO/VIDEO] Pompierii au găsit un document vechi, de la 1900

biserica patru iacob

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Semenic” al judeţului Caraş-Severin  au avut astăzi o misiune inedită. Aceştia au fost chemaţi la Biserica Ortodoxă ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”  din Reşiţa, nu pentru a stinge un incendiu ci pentru a căuta un document vechi de câteva sute de ani. În sfera de sub crucea bisericii a fost găsit un act din 1900. Preoţii speră ca documentul să ofere informaţii despre prima biserică de lemn, ortodoxă, de pe teritoriul Reşiţei.

Biserica Ortodoxă ”Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa, cunoscută ca biserica Petru Iacob a fost construită în 1872. Iniţial, lăcaşul a fost construit în centrul civic, însă ulterior a fost mutat din ordinul, pe atunci a lui Nicolae Ceauşescu, în spatele blocurilor, pentru a se face loc Sălii Polivalente.

Acţiunea de recuperare a unui document ascuns în anul 1900 în turla bisericii a fost realizată cu ajutorul unei echipe de la ISU “Semenic”, echipă care a intervenit în urma unei arese înaintată de parohia “Sfinţii Arhangeli Mihai şi Gavriil” în colaborare cu profesorul de istorie Dan Obeşterescu, care este şi membru în comitetul parohial.

Profesorul Dan Obeşterescu a aflat de existenţa acestui document din registrul parohial de procese verbale de la 1900. Acest document a fost depus de preşedintele cometetului parohial din acea vreme, George Nicolaeviciu, care se tragea dintr-o familie veche de intelecutali din Reşiţa Română, care conform arborelui genealogie există din secolul al XVIII-lea.

În procesele verbale din arhiva bisericii, preşedintele cometetului parohial, George Nicolaeviciu, vorebeşte despre document că în luna iulie a anului 1900 a fost depus acest document în cugla din turnul bisericii.

Documentul se află acum într-o capsulă metalică, care s-a oxidat în timp şi astfel este imposibil ca sigiliul să fie desfăcut manual, motiv pentru care va fi dat experţilor să scoată acest document istoric de sub sigiliu, iar după cercetarea lui va fi introdus din nou în capsulă şi va fi introdus în cugla din turnul bisericii.

Profesor de istorie Dan Obeşterescu:

Preot Paroh Gheorghe Şuveţi:

Comandantul detaşamentului de pompieri Ionel Tilca:

Profesor de istorie Dan Obeşterescu:

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=ecuYdN1LNIM&feature=youtu.be[/youtube]

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=fUgP_jZ7pig&feature=youtu.be[/youtube]

 

 

 

 

Cele mai citite

Related Articles