Ascultă Radio România Reșița Live

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Tradiția tăierii porcului în Ajunul Crăciunului pe Valea Cernei s-a păstrat și în acest an pe esplanada Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane, unde astăzi s-au adunat numeroși turiști din țară, dar și români veniți  din alte colțuri ale Europei pentru a vedea la fața locului cum se face POMANA PORCULUI în Banat, manifestarea ajungând la cea de-a IV-a sa ediție!

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Articol editat de Smadu Paul-Sever, 24 decembrie 2017, 19:57

Acțiunea a fost inițiată în urmă cu patru ani de proprietarul Hotelului Roman – Petru Toma tocmai pentru păstrarea acestei tradiții, dar și pentru ca turiștii din alte zone ale țării să cunoască obiceiurile acestor locuri! Dealtfel, sunt turiști care participă încă de la primele ediții la acest eveniment, programându-și sejurul astfel încât să fie prezenți la această manifestare pe Valea Cernei, continuând să petreacă aici atât sărbătoarea Crăciunului, cât și noaptea de Revelion!

Deorece condițiile nu permit sacrificarea porcului pe esplanadă, animalul a fost adus tăiat, iar etapele următoare s-au desfășurat sub privirile celor interesați, unii turiști chiar implicându-se în activitățile specifice pregătirii porcului pentru tranșare! După ce animalul a fost pârlit și spălat, șoriciul s-a aflat la mare căutare, mai les că era servit proaspăt, direct de la sursă! Până la pregătirea propriu-zisă a pomanei, cei preznți au servit din produsele deja preparate, de la jumări și slăninuță, la caltaboși, cârnați și alte bucate, udate cu vin fiert și răchie fiartă cu nucă și piper! În acest timp, porcul – agățat încă în cârlige – a fost tranșat, iar cele mai bune părți au ajuns în ceaunul pregătit pentru fierbere! Cum doritorii să guste din delicioasa pomană a porcului au fost mulți, ceaunul s-a dovedit destul de mic, astfel că totul a fost repede porționat și consumat! Și pentru ca atmosfera de sărbătoare să fie completă, pe toată durata evenimentului au răsunat colinde specifice Crăciunului!

„Ne bucurăm că avem turiști care participă pentru a patra oară la această frumoasă tradiție! În afara bucatelor tradiționale pregătite, evenimentul cuprinde și un frumos concert de colinde!  În zilele anterioare – pentru că știam că vor coborî turiștii și va trebui să-i servim la prima oră – porcul pe care îl vedeți în curs de pregătire va fi servit sub formă de fripturi la grătar, iar preparatele tradiționale sunt realizate de bucătarii noștri, care sunt bucătari deosebiți!  Cu siguranță aceasta va deveni o manifestare de tradiție și totodată încercăm să-i dăm noi valențe în anii care vor veni! Le doresc tuturor ascultătorilor dumneavoastră sărbători fericite și un 2018 cât mai bun!”, ne-a declarat Petru Toma – inițiatorul acestui eveniment.

„Mă simt foarte bine, este excelent aici! În fiecare an face domnul Toma o tradiție care în alte părți nu se mai întâlnește! Se cam pierd tradițiile în țara noastră și e păcat! Am mai fost și la edițiile trecute, iar atmosfera în acest an este foarte plăcută, recomand tuturor să vină în fiecare an la tăierea porcului! E o atmosferă de vis!”, ne mărturisește un turist din București. „Am fost și anul trecut, am revenit în acest an, proprietarii acestui hotel se ocupă de atmosferă, să ne simțim bine, să trăim sărbătoarea! Până la urmă, sărbătoarea Crăciunului e importantă! Chiar asta ne-am dorit, de asta am revenit, sunt puțini care oferă această sărbătoare! Este miracolul Nașterii Domnului, dar este și animalul acesta și pentru asta am venit, să trăim acest moment minunat! Nu am mai întâlnit așa ceva în alte locuri din țară, ni se pare un miracol!”, ne-a declarat o turistă din Capitală. „Este o atmosferă absolut românească, absolut tradițională, ne bucurăm că sunem în al doilea an aici, venim de departe, de la Viena și știți că românii plecați departe trăiesc altfel, suntem un pic mai emoționați, mai încântați de tradiția și mai ales de natura noastră românească și munții ne spun totul!  NU știu dacă arată altfel porcul românesc de cel vienez, dar are gustul altfel! Asta e tradiția românească și o respectăm și ne bucurăm în fiecare an! Sărbători fericite tuturor românilor și mult spor în tot ce ăși doresc!”, ne-a declarat o turistă româncă stabilită în Austria.

Paul-Sever SMADU

Oravița Re:Connect 2025: trei zile de sărbătoare, istorie și energie în Centrul Vechi (5–7 decembrie)
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 10:35

Oravița Re:Connect 2025: trei zile de sărbătoare, istorie și energie în Centrul Vechi (5–7 decembrie)

Centrul Vechi al Oraviței se pregătește să devină, în perioada 5–7 decembrie 2025, epicentrul unui eveniment unic, în care comunitatea,...

Oravița Re:Connect 2025: trei zile de sărbătoare, istorie și energie în Centrul Vechi (5–7 decembrie)
Regenerarea Pieței Mocioni din Timișoara: investiție de peste 15 milioane de euro pentru modernizarea cartierului Iosefin
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 07:28

Regenerarea Pieței Mocioni din Timișoara: investiție de peste 15 milioane de euro pentru modernizarea cartierului Iosefin

Regenerarea Pieței Mocioni din Timișoara: investiție de peste 15 milioane de euro pentru modernizarea cartierului Iosefin Primarul Dominic Fritz...

Regenerarea Pieței Mocioni din Timișoara: investiție de peste 15 milioane de euro pentru modernizarea cartierului Iosefin
Premieră în comuna Măureni din Caraș-Severin! Zeci de familii vor avea unde să-și ducă copiii la creșă
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 19:49

Premieră în comuna Măureni din Caraș-Severin! Zeci de familii vor avea unde să-și ducă copiii la creșă

Ministrul Cseke Attila a inaugurat, joi, în Măureni, o creșă realizată  prin Programul guvernamental „Sfânta Ana”, coordonat de...

Premieră în comuna Măureni din Caraș-Severin! Zeci de familii vor avea unde să-și ducă copiii la creșă
Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 8 din Reșița a ajuns la final
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 18:44

Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 8 din Reșița a ajuns la final

Municipiul Reșița anunță finalizarea proiectului „Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 8 Reșița”, o investiție strategică realizată prin...

Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 8 din Reșița a ajuns la final
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 16:24

O nouă autosanitară SMURD Tip C a intrat în dotarea ISU Timiș: Terapie Intensivă Mobilă cu echipamente de ultimă generație

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „BANAT” a fost dotat recent, prin intermediul IGSU, cu o autosanitară SMURD Tip C-Terapie Intensivă...

O nouă autosanitară SMURD Tip C a intrat în dotarea ISU Timiș: Terapie Intensivă Mobilă cu echipamente de ultimă generație
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 15:46

Blocaje zilnice în SIUI: rețete offline, ore suplimentare și servicii nevalidate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin

Cadrele medicale și farmaciştii din Banat trag un nou semnal de alarmă privind disfuncționalitățile tot mai dese ale Sistemului Informatic Unic...

Blocaje zilnice în SIUI: rețete offline, ore suplimentare și servicii nevalidate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 15:44

„Împreună hrănim speranța de Crăciun!”: începe a XIII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente

Campania de Crăciun a Băncii pentru Alimente debutează anul acesta cu o implicare puternică şi în vestul ţării. În județul Caraș-Severin,...

„Împreună hrănim speranța de Crăciun!”: începe a XIII-a ediție a Colectei Naționale de Alimente
Actualitate joi, 4 decembrie 2025, 11:48

Incident feroviar la Crușovăț, Caraș-Severin: doi minori identificați după amplasarea unui obstacol pe calea ferată

Un incident feroviar grav a avut loc pe 29 noiembrie 2025, în zona stației CFR Crușovăț, județul Caraș-Severin. Trenul InterRegio 1691, care...

Incident feroviar la Crușovăț, Caraș-Severin: doi minori identificați după amplasarea unui obstacol pe calea ferată