Ascultă Radio România Reșița Live

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Tradiția tăierii porcului în Ajunul Crăciunului pe Valea Cernei s-a păstrat și în acest an pe esplanada Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane, unde astăzi s-au adunat numeroși turiști din țară, dar și români veniți  din alte colțuri ale Europei pentru a vedea la fața locului cum se face POMANA PORCULUI în Banat, manifestarea ajungând la cea de-a IV-a sa ediție!

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Articol editat de Smadu Paul-Sever, 24 decembrie 2017, 19:57

Acțiunea a fost inițiată în urmă cu patru ani de proprietarul Hotelului Roman – Petru Toma tocmai pentru păstrarea acestei tradiții, dar și pentru ca turiștii din alte zone ale țării să cunoască obiceiurile acestor locuri! Dealtfel, sunt turiști care participă încă de la primele ediții la acest eveniment, programându-și sejurul astfel încât să fie prezenți la această manifestare pe Valea Cernei, continuând să petreacă aici atât sărbătoarea Crăciunului, cât și noaptea de Revelion!

Deorece condițiile nu permit sacrificarea porcului pe esplanadă, animalul a fost adus tăiat, iar etapele următoare s-au desfășurat sub privirile celor interesați, unii turiști chiar implicându-se în activitățile specifice pregătirii porcului pentru tranșare! După ce animalul a fost pârlit și spălat, șoriciul s-a aflat la mare căutare, mai les că era servit proaspăt, direct de la sursă! Până la pregătirea propriu-zisă a pomanei, cei preznți au servit din produsele deja preparate, de la jumări și slăninuță, la caltaboși, cârnați și alte bucate, udate cu vin fiert și răchie fiartă cu nucă și piper! În acest timp, porcul – agățat încă în cârlige – a fost tranșat, iar cele mai bune părți au ajuns în ceaunul pregătit pentru fierbere! Cum doritorii să guste din delicioasa pomană a porcului au fost mulți, ceaunul s-a dovedit destul de mic, astfel că totul a fost repede porționat și consumat! Și pentru ca atmosfera de sărbătoare să fie completă, pe toată durata evenimentului au răsunat colinde specifice Crăciunului!

„Ne bucurăm că avem turiști care participă pentru a patra oară la această frumoasă tradiție! În afara bucatelor tradiționale pregătite, evenimentul cuprinde și un frumos concert de colinde!  În zilele anterioare – pentru că știam că vor coborî turiștii și va trebui să-i servim la prima oră – porcul pe care îl vedeți în curs de pregătire va fi servit sub formă de fripturi la grătar, iar preparatele tradiționale sunt realizate de bucătarii noștri, care sunt bucătari deosebiți!  Cu siguranță aceasta va deveni o manifestare de tradiție și totodată încercăm să-i dăm noi valențe în anii care vor veni! Le doresc tuturor ascultătorilor dumneavoastră sărbători fericite și un 2018 cât mai bun!”, ne-a declarat Petru Toma – inițiatorul acestui eveniment.

„Mă simt foarte bine, este excelent aici! În fiecare an face domnul Toma o tradiție care în alte părți nu se mai întâlnește! Se cam pierd tradițiile în țara noastră și e păcat! Am mai fost și la edițiile trecute, iar atmosfera în acest an este foarte plăcută, recomand tuturor să vină în fiecare an la tăierea porcului! E o atmosferă de vis!”, ne mărturisește un turist din București. „Am fost și anul trecut, am revenit în acest an, proprietarii acestui hotel se ocupă de atmosferă, să ne simțim bine, să trăim sărbătoarea! Până la urmă, sărbătoarea Crăciunului e importantă! Chiar asta ne-am dorit, de asta am revenit, sunt puțini care oferă această sărbătoare! Este miracolul Nașterii Domnului, dar este și animalul acesta și pentru asta am venit, să trăim acest moment minunat! Nu am mai întâlnit așa ceva în alte locuri din țară, ni se pare un miracol!”, ne-a declarat o turistă din Capitală. „Este o atmosferă absolut românească, absolut tradițională, ne bucurăm că sunem în al doilea an aici, venim de departe, de la Viena și știți că românii plecați departe trăiesc altfel, suntem un pic mai emoționați, mai încântați de tradiția și mai ales de natura noastră românească și munții ne spun totul!  NU știu dacă arată altfel porcul românesc de cel vienez, dar are gustul altfel! Asta e tradiția românească și o respectăm și ne bucurăm în fiecare an! Sărbători fericite tuturor românilor și mult spor în tot ce ăși doresc!”, ne-a declarat o turistă româncă stabilită în Austria.

Paul-Sever SMADU

Primăria Timișoara cumpără 30 de autobuze electrice noi
Actualitate marți, 18 noiembrie 2025, 14:06

Primăria Timișoara cumpără 30 de autobuze electrice noi

Primăria Timișoara cumpără 30 de autobuze electrice noi. Contract de peste 86 milioane lei, semnat cu Karsan. Livrarea începe vara viitoare...

Primăria Timișoara cumpără 30 de autobuze electrice noi
Timișoara lansează un grup de suport dedicat părinților copiilor cu dizabilități
Actualitate marți, 18 noiembrie 2025, 12:32

Timișoara lansează un grup de suport dedicat părinților copiilor cu dizabilități

Direcția de Asistență Socială Timișoara anunță lansarea unui nou grup de suport dedicat părinților copiilor cu dizabilități, un demers...

Timișoara lansează un grup de suport dedicat părinților copiilor cu dizabilități
Primăria Timișoara reia lucrările la Școala Gimnazială nr. 30: investiție esențială pentru 2.500 de elevi
Actualitate marți, 18 noiembrie 2025, 11:12

Primăria Timișoara reia lucrările la Școala Gimnazială nr. 30: investiție esențială pentru 2.500 de elevi

Primăria Timișoara reia lucrările la Școala Gimnazială nr. 30: investiție esențială pentru 2.500 de elevi Primăria Municipiului Timișoara a...

Primăria Timișoara reia lucrările la Școala Gimnazială nr. 30: investiție esențială pentru 2.500 de elevi
Bilanțul intervențiilor ISU Caraș-Severin în ultimele 24 de ore – incendiu, muniție neexplodată și salvare de animale
Actualitate marți, 18 noiembrie 2025, 10:17

Bilanțul intervențiilor ISU Caraș-Severin în ultimele 24 de ore – incendiu, muniție neexplodată și salvare de animale

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” Caraș-Severin au gestionat 16 situații de urgență în...

Bilanțul intervențiilor ISU Caraș-Severin în ultimele 24 de ore – incendiu, muniție neexplodată și salvare de animale
Actualitate marți, 18 noiembrie 2025, 09:56

Turismul pe Terra Banatica are potențial uriaș, dar infrastructura de servicii a rămas serios în urmă. De ce este nevoie urgentă de puncte gastronomice locale vizibile și accesibile în Caraş-Severin?

Promotorii turismului din Banatul Montan atrag atenția asupra unei probleme esențiale pentru dezvoltarea regiunii: lipsa serviciilor adaptate...

Turismul pe Terra Banatica are potențial uriaș, dar infrastructura de servicii a rămas serios în urmă. De ce este nevoie urgentă de puncte gastronomice locale vizibile și accesibile în Caraş-Severin?
Actualitate marți, 18 noiembrie 2025, 09:50

Lugoj lansează inițiativa YESVolunteer: un nou capitol în dezvoltarea voluntariatului la nivel local

Lugoj lansează inițiativa YESVolunteer: un nou capitol în dezvoltarea voluntariatului la nivel local Primăria Municipiului Lugoj a făcut un pas...

Lugoj lansează inițiativa YESVolunteer: un nou capitol în dezvoltarea voluntariatului la nivel local
Actualitate luni, 17 noiembrie 2025, 17:22

Vârstnicii din Caraș-Severin, afectați de violența domestică în 2025

Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin avertizează asupra unei realități îngrijorătoare: tot mai multe persoane vârstnice devin...

Vârstnicii din Caraș-Severin, afectați de violența domestică în 2025
Actualitate luni, 17 noiembrie 2025, 17:10

Studiu național alarmant: 9 din 10 medici prezintă semne grave de burnout

O evaluare națională realizată de Federația Solidaritatea Sanitară arată că 9 din 10 medici care efectuează gărzi sunt expuși riscului de...

Studiu național alarmant: 9 din 10 medici prezintă semne grave de burnout