Ascultă Radio România Reșița Live

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Tradiția tăierii porcului în Ajunul Crăciunului pe Valea Cernei s-a păstrat și în acest an pe esplanada Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane, unde astăzi s-au adunat numeroși turiști din țară, dar și români veniți  din alte colțuri ale Europei pentru a vedea la fața locului cum se face POMANA PORCULUI în Banat, manifestarea ajungând la cea de-a IV-a sa ediție!

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Articol editat de Smadu Paul-Sever, 24 decembrie 2017, 19:57

Acțiunea a fost inițiată în urmă cu patru ani de proprietarul Hotelului Roman – Petru Toma tocmai pentru păstrarea acestei tradiții, dar și pentru ca turiștii din alte zone ale țării să cunoască obiceiurile acestor locuri! Dealtfel, sunt turiști care participă încă de la primele ediții la acest eveniment, programându-și sejurul astfel încât să fie prezenți la această manifestare pe Valea Cernei, continuând să petreacă aici atât sărbătoarea Crăciunului, cât și noaptea de Revelion!

Deorece condițiile nu permit sacrificarea porcului pe esplanadă, animalul a fost adus tăiat, iar etapele următoare s-au desfășurat sub privirile celor interesați, unii turiști chiar implicându-se în activitățile specifice pregătirii porcului pentru tranșare! După ce animalul a fost pârlit și spălat, șoriciul s-a aflat la mare căutare, mai les că era servit proaspăt, direct de la sursă! Până la pregătirea propriu-zisă a pomanei, cei preznți au servit din produsele deja preparate, de la jumări și slăninuță, la caltaboși, cârnați și alte bucate, udate cu vin fiert și răchie fiartă cu nucă și piper! În acest timp, porcul – agățat încă în cârlige – a fost tranșat, iar cele mai bune părți au ajuns în ceaunul pregătit pentru fierbere! Cum doritorii să guste din delicioasa pomană a porcului au fost mulți, ceaunul s-a dovedit destul de mic, astfel că totul a fost repede porționat și consumat! Și pentru ca atmosfera de sărbătoare să fie completă, pe toată durata evenimentului au răsunat colinde specifice Crăciunului!

„Ne bucurăm că avem turiști care participă pentru a patra oară la această frumoasă tradiție! În afara bucatelor tradiționale pregătite, evenimentul cuprinde și un frumos concert de colinde!  În zilele anterioare – pentru că știam că vor coborî turiștii și va trebui să-i servim la prima oră – porcul pe care îl vedeți în curs de pregătire va fi servit sub formă de fripturi la grătar, iar preparatele tradiționale sunt realizate de bucătarii noștri, care sunt bucătari deosebiți!  Cu siguranță aceasta va deveni o manifestare de tradiție și totodată încercăm să-i dăm noi valențe în anii care vor veni! Le doresc tuturor ascultătorilor dumneavoastră sărbători fericite și un 2018 cât mai bun!”, ne-a declarat Petru Toma – inițiatorul acestui eveniment.

„Mă simt foarte bine, este excelent aici! În fiecare an face domnul Toma o tradiție care în alte părți nu se mai întâlnește! Se cam pierd tradițiile în țara noastră și e păcat! Am mai fost și la edițiile trecute, iar atmosfera în acest an este foarte plăcută, recomand tuturor să vină în fiecare an la tăierea porcului! E o atmosferă de vis!”, ne mărturisește un turist din București. „Am fost și anul trecut, am revenit în acest an, proprietarii acestui hotel se ocupă de atmosferă, să ne simțim bine, să trăim sărbătoarea! Până la urmă, sărbătoarea Crăciunului e importantă! Chiar asta ne-am dorit, de asta am revenit, sunt puțini care oferă această sărbătoare! Este miracolul Nașterii Domnului, dar este și animalul acesta și pentru asta am venit, să trăim acest moment minunat! Nu am mai întâlnit așa ceva în alte locuri din țară, ni se pare un miracol!”, ne-a declarat o turistă din Capitală. „Este o atmosferă absolut românească, absolut tradițională, ne bucurăm că sunem în al doilea an aici, venim de departe, de la Viena și știți că românii plecați departe trăiesc altfel, suntem un pic mai emoționați, mai încântați de tradiția și mai ales de natura noastră românească și munții ne spun totul!  NU știu dacă arată altfel porcul românesc de cel vienez, dar are gustul altfel! Asta e tradiția românească și o respectăm și ne bucurăm în fiecare an! Sărbători fericite tuturor românilor și mult spor în tot ce ăși doresc!”, ne-a declarat o turistă româncă stabilită în Austria.

Paul-Sever SMADU

Adopțiile în Caraș-Severin în 2025: între declin numeric și evoluții pozitive în adopțiile de frați
Actualitate marți, 2 decembrie 2025, 14:49

Adopțiile în Caraș-Severin în 2025: între declin numeric și evoluții pozitive în adopțiile de frați

Anul 2025 aduce o nouă radiografie a adopțiilor în Caraș-Severin, cu o dinamică ce reflectă tendințe, dificultăți și speranțe în egală...

Adopțiile în Caraș-Severin în 2025: între declin numeric și evoluții pozitive în adopțiile de frați
Licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în Reşiţa
Actualitate marți, 2 decembrie 2025, 14:27

Licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în Reşiţa

Primăria organizează o licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în zone cheie din Reşiţa. Primăria Municipiului...

Licitație publică pentru vânzarea mai multor terenuri și imobile în Reşiţa
Primăria Timișoara anunță suspendarea încasării taxelor de concesiune pentru locurile de veci în perioada decembrie 2025 – ianuarie 2026
Actualitate marți, 2 decembrie 2025, 13:35

Primăria Timișoara anunță suspendarea încasării taxelor de concesiune pentru locurile de veci în perioada decembrie 2025 – ianuarie 2026

Primăria Timișoara anunță suspendarea încasării taxelor de concesiune pentru locurile de veci în perioada decembrie 2025 – ianuarie 2026...

Primăria Timișoara anunță suspendarea încasării taxelor de concesiune pentru locurile de veci în perioada decembrie 2025 – ianuarie 2026
Structura anului şcolar 2025–2026: module, vacanțe și calendarul examenelor
Actualitate marți, 2 decembrie 2025, 11:53

Structura anului şcolar 2025–2026: module, vacanțe și calendarul examenelor

Structura anului şcolar 2025–2026: module, vacanțe și calendarul examenelor Anul școlar 2025–2026 a început pe 8 septembrie 2025, fiind...

Structura anului şcolar 2025–2026: module, vacanțe și calendarul examenelor
Actualitate marți, 2 decembrie 2025, 11:31

Lugojul își aduce istoria în școli: primarul anunță un proiect educațional dedicat identității locale

Administrația locală din Lugoj pregătește un demers important pentru comunitate: introducerea istoriei lugojene în școli, predată în...

Lugojul își aduce istoria în școli: primarul anunță un proiect educațional dedicat identității locale
Actualitate luni, 1 decembrie 2025, 22:00

Regiunea Vest investește în tabere școlare moderne și sustenabile. Caraș-Severin are șansa să revitalizeze tabăra de la Râul Alb

Regiunea Vest intră într-o etapă importantă de investiții în infrastructura educațională, odată cu lansarea apelului de proiecte pentru...

Regiunea Vest investește în tabere școlare moderne și sustenabile. Caraș-Severin are șansa să revitalizeze tabăra de la Râul Alb
Actualitate luni, 1 decembrie 2025, 15:10

DSVSA Caraş-Severin: Controale intensificate şi recomandări pentru consumatorii care achiziţionează alimente de origine animală în perioada sărbătorilor

Recomandările DSVSA Caraș-Severin pentru achiziția și consumul alimentelor de origine animală în perioada sărbătorilor de iarnă Direcția...

DSVSA Caraş-Severin: Controale intensificate şi recomandări pentru consumatorii care achiziţionează alimente de origine animală în perioada sărbătorilor
Actualitate luni, 1 decembrie 2025, 15:04

Reşiţa celebrează cultura de Ziua Naţională: vernisaj, inaugurarea Fântânii Cinetice şi dezvelirea statuii lui Constantin Lucaci

Reşiţa celebrează cultura de Ziua Naţională: vernisaj, inaugurarea Fântânii Cinetice şi dezvelirea statuii lui Constantin Lucaci Astăzi,...

Reşiţa celebrează cultura de Ziua Naţională: vernisaj, inaugurarea Fântânii Cinetice şi dezvelirea statuii lui Constantin Lucaci