Poluare cu praf saharian deasupra României până vineri seară, în special în regiunile vestice și sud-vestice

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) care aparține Ministerului Mediului și e gestionată de Agentia Natională pentru Protecția Mediului (ANPM) anunță că o masă de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, traversează teritoriului Romaniei începând de joi și până vineri seară la ora 22.00, potrivit unui comunicat de presă.

Din cauza acestui fenomen, în România s-ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5.

Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

„Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roșiatice”, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației.

Datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), SO2, , NOx și CO pot fi consultate pe platforma www.calitateaer.ro.

Cele mai citite

Related Articles