Evenimentul “Picturi cu vârf și îndesat” semnat de Dumiru Gorzo este o primă acţiune dintr-un tur de expoziții în toate orașele din România, o poveste despre imagine, cu lucrări vechi și noi. Expoziția este o negociere între arta în muzeu și arta în spațiu public și caută să capteze câte potențiale vieți poate avea o lucrare.

Artistul plastic maramureşean, Dumitru Gorzo

Lucrări mai vechi în Muzeul Banatului Montan, un obiect numit „Gheorghe” în fața muzeului, apoi peste 200 de picturi și desene noi, în geamurile și vitrinele fostului magazin universal. Vor fi prezente lucrări consacrate în expoziția de la Muzeul Banatului Montan, o revizitare a unor serii de picturi cu țărani maramureșeni, babe mai ales, împreună cu un număr de sculpturi și basoreliefuri ce fac parte din ”bestiarul” artistului. Apoi ”Gheorghe” care își continuă povestea începută în prima jumătate a secolului 20 sub formă de casă în Maramureș, devenit casă ruptă, casă sculptură, obiect în fața Muzeului Național de Artă Contemporană, grămadă de lemne la Combinatul Fondului Plastic. Acum va reveni la viață într-o nouă formă în curtea muzeului reșițean. Reactivarea fostului Magazin Universal din Reșița presupune peste 200 de picturi și desene, amplasate pe toată suprafața vitrată a locului.

Dorinel Hotnogu, consilier pe probleme culturale al primarului Reşiţei

Noaptea, magazinul va fi inundat în lumină, picturile vor deveni vitraliu întors și magazinul lightbox. Cărbunii din desenele și picturile noi au fost arși la Reșița.

Vernisajele vor avea loc vineri, 21 mai, la ora 18.00 la Muzeul Banatului Montan şi la ora 20.00 la Magazinul Universal.

Expoziţia rămâne deschisă în ambele locaţii până în 30 august 2021.