Peștera Gaura Turcului sau Sodol, cum este cunoscută de bănăţeni este plină cu apă. Cea mai mare peșteră din apropierea municipiului Reșița din zona cartierului Cuptoare a fost inundată în urma viiturii de zilele trecute.

Conform Asociaţiei Speologice Exploratorii nivelul corespunzător intrării are câteva galerii laterale, un puț și un sistem de hornuri concreționate ce urcă 50 de metri până la o sală superioară care are legătură cu peștera de la Ponorul Drăgoina și galeriile Descendentă, Diaclazei şi Țigla Mihail.

Peştera a fost continuu explorată şi cercetată din 1929 şi până în 2003, iar între anii 1994-1995 şi 2000, Asociaţia Speologică Exploratorii a realizat ridicarea topografică precisă a acestei cavităţi din Munţii Aninei.

Are dezvoltarea de 1.603.8 m și denivelarea de 76.8 m (+55,8 m; -21,0 m). Cavitatea are un nivel inactiv și unul inactiv temporar. Primul nivel corespunzător intrării are câteva galerii laterale, un puț și un sistem de hornuri bogat concreționate ce urcă 50 m până la o sală superioară. Nivelul inactiv temporar este compus dintr-o ramură scurtă cu un sifon în final care are legătură teoretică cu Peștera de la Ponorul Drăgoina și o ramură lungă (Galeria Descendentă, Galeria Diaclazei, Galeria Țigla Mihail) cu zone înguste și sectoare largi ce în final are un sifon permanent. O parte din aceste galerii sunt foarte rar neinundate. Forme de coroziune: alveole de coroziune, albii lărgite, șanțuri de podea, hieroglife, septe de podea, lingurițe, săli de confluență, șanțuri de tavan, marmite detavan, conducte forțate. Forme de eroziune: nivele de curgere, nivele de meandru, albii adâncite, albii extinse lateral, terase în rocă, nivele de meandru, săritori, pilieri, marmite, praguri, excavații de rodaj, podele lustruite. Forme de desprindere: cupole de prăbușire, tavane în trepte, tavane plan structurale, poduri și arcuri. Forme de precipitare: stalactite conice, stalagmite, domuri, perle lustruite, coloane, draperii, cruste parietale, baldachine, microgururi, planșee stalagmitice, cascade, coralite, discuri,gururi, baraje concreționare, anemolite. Forme de acumulare: blocuri izolate, planșeu de blocuri, pelicule de argilă, conuri de argilă, goluri colmatate, aluviuni în talvegul râului, terase aluvionare, nivele de viitură, planșee suspendate.

Sursa: Asociaţia Speologică Exploratorii

Sursa foto: facebook Christian Neff