pestera_bulba

Primăria comunei Ponoarele a promovat un proiect european pentru introducerea în circuitul turistic international a Pesterii de la podul de piatra, cunoscut si sub denumirea de Podul lui Dumnezeu, a declarat vineri pentru AGERPRES primarul Georgica Pătraşcu.

Potrivit sursei citate, cei 2,8 milioane de euro obtinuti de la Uniunea Europeana prin Programul de Dezvoltare Transfrontaliera România-Bulgaria vor fi investiti în amenajarea unei cai rutiere pâna la acest monument carstic, în executia unor parcari pentru autovehiculele turistilor care vor veni în zona.

‘Proiectul nostru va fi implementat în parteneriat cu administratia publica locala a districtului Vrata din Bulgaria. Dupa finalizarea lui speram sa atragem în sezonul estival în comuna noastra peste 5.000 de turisti’, a precizat Patrascu.

În contexţ edilul sef al comunei Ponoarele a aratat ca Pestera Ponoarele, situata la o altitudine de 337 metri, are o lungime de 734 metri. Accesul în pestera se poate face prin doua intrari, galeria principala este subfosila, iar la un nivel superior este amplasata o galerie fosila, bogat concretionata cu domuri stalagmitice, stalagmite, stalactite, draperii foarte lungi si stalactite fistulare.

‘Specialistii speologi au ajuns la concluzia ca Pestera Ponoarele este opera apelor Zatonului. Aici se adaposteste o populatie de lilieci din speciile Myotiş Miniopterus si Rinolophus. În intervalul lunilor aprilie-august în pestera se poate observa o colonie de nastere cu un efectiv de aproximativ 3.000 indivizi, iar în perioada octombrie-aprilie o colonie de hibernare de aproape 1.000 lilieci. Pestera este rezervatie naturala si este ocrotita prin lege’, a mai adaugat primarul Georgica Patrascu.

Agerpres

foto: circuitponoarele.ro