[AUDIO] Peste 700.000 de puieţi forestieri din pepinierele proprii pentru Campania de împăduriri din Caraş-Severin

În scopul deschiderii oficiale a campaniei “Luna platării arborilor” organizată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în perioada 15 martie – 15 aprilie 2023, la sediul Direcției Silvice Caraș-Severin din strada Petru Maior, nr. 69A va avea loc joi, 16 martie 2023 de la ora 11.00, o conferință de deschidere a evenimentului.

După prezentarea de la sediul instituţiei va avea loc o deplasare în teren în zona “Stemă” din Reşiţa, în vederea executării unor lucrări de împăduriri demonstrative.

Conform Direcției Silvice Caraș-Severin, administrează 324 mii de hectare de fond forestier proprietate publică a statului, ceea ce înseamnă 77% din totalitatea suprafeței fondului forestier de la nivelul județului. Diferența de 23% o reprezintă suprafețele de fond forestier aparținând unităților administrativ-teritoriale sau proprietarilor privați.

Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Caraș-Severin, prin care se urmărește asigurarea integrității și permanenței pădurilor, pentru ca acestea să își exercite cu continuitate funcțiile de protecție și de producție.

În fiecare an campania de împăduriri, denumită generic “Luna plantării arborilor” se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie. Scopul actiunii este de a  populariza  rolul şi importanţa pădurii și formarea unei atitudini ecologice active şi responsabile, care să determine manifestarea unei conduite adecvate în raport cu mediul natural.

Pentru anul 2023, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică Caraș-Severin, este de 519 hectare, din care: regenerări naturale – 445  hectare şi regenerări artificiale sau împăduriri – 74 hectare.

Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor, naturale si artificiale, care se vor executa în 2023, direcţia silvică va efectua și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători (seceta, incendii, etc.), pe o suprafață de 73 de hectare.

Pentru împăduririle din acest an, sunt necesari aproximativ 700 mii puieți forestieri din speciile: brad, molid, larice, pin negru, gorun, cer, stejar roșu, fag, paltin de munte, frasin, cireş, nuc negru şi castan, puieți care la această dată sunt disponibili în pepinierele direcției silvice.

Pentru anul 2023, programul de regenerare a pădurilor pentru Direcția Silvică din Caraș-Severin este de 519 hectare, din care regenerări naturale 445 de hectare și regenerări artificiale 74. Pe lângă lucrările de regenerare a pădurilor naturale și artificiale care se vor executa, Direcția Silvică va efectua și lucrări de completare a plantațiilor înființate în anii anteriori și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de diverși factori dăunători, pe o suprafață de 73 de hectare“.

Dan Câmpan – purtătorul de cuvânt al Direcţiei silvice Caraş-Severin

Valoarea lucrărilor de împăduriri care se vor realiza în anul 2023 este de peste 2,3 milioane de lei, finanțată din fondul de conservare și regenerare înființat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

De același autor

Related Articles