Peste 3500 de preşcolari şi elevi din Banatul Montan au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

10 % dintre preşcolarii şi elevii din Caraș Severin au rămas singuri acasă, deoarece unul sau ambii părinți au ales să lucreze peste granițele țării. Aproape 3000 sunt cu un singur părinte la lucru în alte țări și peste 600 cu ambii, conform datelor oferite de Inspectoratul Școlar Județean.

”La nivelul județului Caraș-Severin situația se prezintă în felul următor: la învățământul antepreșcolar există un total de 235 elevi, din care 3 cu  un părinte plecat în străinătate și nici unul cu ambii părinți plecați în străinătate. La învățământul preșcolar avem 6382 de elevi, cu un părinte plecați la muncă în străinătate – 446, iar cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate – 92. La învățământul primar, unde avem înscriși 9703 elevi, cu un părinte plecat la muncă în străinătate – 794 de cazuri, iar cu ambii părinți plecați în străinătate – 167. La învățământul gimnazial avem 8859 de elevi, dintre aceștia cu un părinte plecat la muncă în străinătate sunt 934, iar cu ambii părinți plecați în străinătate avem înregistrați 218 elevi. La învățământul liceal sunt înscriși 8096 de elevi. 644 sunt cu câte un părinte plecat în străinătate și 133 cu ambii părinți plecați în străinătate. La învățământul profesional avem înscriși 1165 de elevi. Dintre aceștia 123 cu un singur părinte plecat la muncă în străinătate și 14 cu ambii plecați la muncă peste granițele țării”, a spus  Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraș-Severin.

Mulți dintre părinții români sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viața familiei. Organizația Salvați Copiii filiala Caraș-Severin derulează începând din anul 2010, un program complex destinat protecției și educației copiilor rămași singuri acasă ca urmare a plecării părinților la muncă în străinătate. Câteva zeci de copii din Reșița sunt cuprinși în acest proiect.  

Sursa foto: Organizația Salvați Copiii România

Cele mai citite

Related Articles