[AUDIO]Pesta porcină africană a fost confirmată în Caraş-Severin în fondurile cinegetice din zona Oraviţei

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, întrunit astăzi, 2 decembrie 2021, în cadrul unei şedinţe extraordinare, la sediul Palatului administrativ. Ședința s-a desfășurat ca urmare a confirmării unui nou caz de pestă porcină africană la un mistreț mort, depistat pe raza fondului cinegetic nr. 42 Valea Bei administrat de AJVPS Caraș-Severin, ceea ce determină aplicarea măsurilor de combatere a bolii.

Prin urmare, a fost adoptată Decizia nr. 21/ 02.12.2021 privind aprobarea “Planului de măsuri în cazul evoluției Pestei Porcine Africane la mistreți pe teritoriul județului Caraș-Severin – fondul cinegetic nr. 42 Valea Bei”.

Directorul DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Pavel Borchescu pentru Radio Reşiţa:

Pavel Borchescu

Măsurile de control ale bolii sunt puse în aplicare imediat și se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii mistreți în zona infectată determinată. Aceste măsuri de control rămân în vigoare pentru cel puțin încă 12 luni și includ cel puțin dispozițiile deja puse în aplicare în conformitate cu prevederile din Directiva 60/2002 CE privind:

  • – examinarea porcilor sălbatici împușcați de vânători sau găsiți morți prin testări de laborator, inclusiv cu ajutorul unor anchete epidemiologice pe categorii de vârstă;
  • – eliminarea porcilor sălbatici găsiți morți sau împușcati, pe baza neutralizării sub control oficial;
  • – ancheta epidemiologică efectuată asupra fiecărui porc sălbatic găsit mort sau împușcat.

Sursa foto: agrointeligenţa.ro

De același autor

Related Articles