Pericolul din spatele internetului

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat la 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit internet.

Astăzi aproape orice activitate implică într-o mai mică sau mai mare măsură, folosirea internetului. Emailuri, filme, jocuri, … toate cu ajutorul internetului, care pentru tineri în special a devenit un mod de viaţă. Petrec ore în şir în faţa calculatorului, nu ştiu ce înseamnă să joace prinsa în jurul blocului, să se caţere într-un copac.

Pentru alţii interneul înseamnă locul de muncã. În plus în doar câteva secunde cu ajutorul motorului de căutare Google găseşti orice te interesează. Unde mai punem că România are cea mai rapidă viteză de descărcare de pe internet. Internetul ne uneşte şi ne oferă infomaţie de ultimă oră în numai câteva secunde. Totuşi, există şi numeroase vulnerabilităţi ale internetului, care afectează grav viaţa reală iar copiii sunt cei mai expuşi.

Internetul pe care navigam zilnic nu este decât la suprafaţa. Îngropate în adancurile reţelei sunt zeci de trilioane de pagini – acesta este un numar estimativ, pe care majoritatea oamenilor nu le-au vazut niciodată, de la statistici plictisitoare, la site-uri pe care se vând ilegal organe. Alte 13% dintre pagini sunt ascunse pentru că pot fi consultate doar prin intemediul reţelelor de intranet. Aceste reţele cu circuit inchis – ca de exemplu cele ale universităţilor, pot fi consulate doar de cei care fac parte din ele.

Spre exemplu, partea ascunsă a Internetului a început să fie folosită pentru activităţi ilegale, de genul traficului de droguri şi de arme, a pornografiei infantile, sau chiar a asasinatelor la comandă. Numărul utilizatorilor care vor ca activitatea lor să rămână anonimă a crescut partea ascunsă a Internetului fiind folosită de jurnalişti, de persoanele care vor să facă publice informaţii secrete şi evident de autorităţi.