Pericol de inundaţii în Banat

inundatii gataia

Hidrologii au emis COD GALBEN de inundaţii pentru mai multe râuri din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Atenţionarea este valabilă până mâine la ora 20.00. Sunt vizate cursurile superioare şi afluenţii mici ai râurilor Bega, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi Cerna.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării. Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râurile mici din bazinele superioare ale râurilor: Bistra – afluent al Timişului, Nera şi Cerna.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a dispus prefecţilor şi şefilor structurilor pentru situaţii de urgenţă să ia primele măsuri pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor situaţii de urgenţă. Oprea a cerut autorităţilor din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Gorj şi Hunedoara să monitorizeze permanent cursurile de apă aflate sub atenţionarea de Cod Galben şi să fie pregătite să activeze grupele operative pentru intervenţie încă de la apariţia primelor efecte ale fenomenelor meteo periculoase.

Autorităţile locale vor informa din timp populaţia din vecinătatea cursurilor de apă în legătură cu riscul producerii unor viituri. Coordonarea unitară a structurilor cu responsabilităţi în realizarea intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă la nivelul judeţelor se realizează de către inspectorii şefi ai Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

(Mirabela Afronie)

De același autor

Related Articles