Percheziţii într-un caz de marcare şi tăiere ilegală de arbori

Polițiști de la Serviciul de Ordine Publică, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, au efectuat joi, 28 martie 2024, 10 percheziții domiciliare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, furt de arbori și folosirea fără drept a dispozitivelor speciale de marcat.

Mandatele de percheziție domiciliară au fost puse în executare la sediul unui ocol silvic din județ, ale unor operatori economici de profil, precum și la personal silvic bănuit de comiterea faptelor.

5 persoane au fost conduse la audieri.

În urma activităților au fost ridicate probe și mijloace materiale de probă, respectiv dispozitive de marcare, ștampile și impresiuni de ștampile, înscrisuri doveditoare, telefoane mobile, dispozitive de memorie, precum și alte mijloace de probă.

Din cercetări s-a stabilit că în cursul acestui an, personal din cadrul instituției silvice în cauză ar fi efectuat activități de punere în valoare a arborilor fără respectarea normelor legale, în favoarea unor operatori economici de profil.

De asemenea, s-a constatat că mai mulți arbori ar fi fost marcați ilegal prin amprentarea cu dispozitivele de marcare și prin aplicarea de vopsea specifică, în cauză fiind tăiați fără drept și sustrași arbori din fondul forestier național, în volum de peste câteva sute de metri cubi de material lemnos.

Prejudiciul estimat până la acest moment este de peste 180.000 de lei.

La activități au participat polițiști de la structurile de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, criminalistic și acțiuni speciale ale inspectoratului, jandarmi de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin și reprezentanți de la Garda Forestieră Timișoara.

Pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursă foto, video: IPJ Caraş-Severin

Cele mai citite

Related Articles