Ploile în aversă şi grindina, căzute în ultimele zile în Caraş-Severin, au afectat o parte din culturile agricole răsărite în câmp, pe lângă fâneţe, păşuni şi arbuşti fructiferi, a precizat pentru Radio Reşiţa adjunctul Direcţiei pentru Agricultură, Pavel Nefir. Pagubele nu sunt însemnate, dar excesul de umiditate din câmp poate calamita culturile răsărite:

De la începutul primăverii, culturile agricole au parte de exces de umiditate, în doar câteva zile au căzut peste 50 de litri pe metru pătrat, precipitaţii. Pe alocuri a căzut şi grindină, dar fără să facă mari pagube. Cerealele păioase de toamnă de pe cele peste 20.000 de hectare au o vegetaţie corespunzătoare până la această dată, dar excesul de umiditate provoacă suferinţa tuturor culturilor. Colegii noştri din teritoriu inventariază suprafeţele însămânţate şi fac recomandările necesare, de la caz la caz. În primă urgenţă băltirile formate trebuie scurse de pe culturi şi de pe terenurile semănate sau care urmează să fie însămânţate. Conform rapoartelor operative primite până acum de la primării, avem următoarele suprafeţe mai serios afectate: arabil cu culturi agricole pe 12,5 hectare, păşuni şi fâneţe, pe 7,5 hectare, sera de flori de la Constantin Daicoviciu şi arbuşti fructiferi pe un hectar la Armeniş. Amintesc şi alte comune afectate, precum Obreja, Bolvaşniţa, Slatina Timiş, Turnu Ruieni, Marga.

Pavel Nefir a mai spus că, prin ordinul prefectului se va înfiinţa o comisie judeţeană care, se va deplasa în localităţile afectate, va constata pagubele făcute, le va evalua şi calcula, iar după ce vor fi aprobate de executiv, dacă Guvernul va beneficia de fonduri va aloca fermierilor despăgubirile aferente.

Sursa foto: ziaruldeiasi.ro