Păun Baba, primarul comunei Șopotu Nou, suspectat de luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus reținerea pentru 24 de ore, a lui Păun Baba, primarul comunei Șopotu Nou.

Edilul, unul din cei mai longevivi primari cărășeni, a fost reținut pentru de către procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care evidențiază faptul că în perioada 2011 – iunie 2021, Păun Baba împreună cu  Radu Constantin, diriginte de șantier,  ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcții,  5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în comuna Șopotu Nou, a canalizării și stației de epurare în comuna Șopotu Nou, dar și modernizarea unor străzi și drumuri din comună. Contractul pentru toate aceste lucrări a fost încheiat în anul 2011 de primărie cu societatea omului de afaceri.

„Concret, suspecții ar fi primit, în mai multe tranșe, sume de bani și foloase necuvenite, după cum urmează: suspectul Baba Păun – suma totală de 90.000 lei,  dirigintele de șantier – suma totală de 98.000 lei și materiale de construcții și obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei. Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de suspecți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situații de lucrări), recepția, plata lucrărilor executate, etc. În același context, la data de 11 iunie 2021, dirigintele de șantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranșă din cei 98.000 lei menționați mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție“, se arată în comunicatul DNA.

Primarul Păun Baba și dirigintele de șantier Radu Constantin au fost prezentați, astăzi, Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă. Instanța a decis arestarea celor doi pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă putând fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

Trebuie precizat faptul că urmărirea penală nu înfrânge principiul nevinovăției.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

De același autor

Related Articles