Patrimoniul istoric din Băile Herculane, pe lista UNESCO?

Un grup de tineri arhitecţí timişeni, iniţiatori ai Herculane Project, au fost invitaţi la Viena de către  ICOMOS Austria, pentru un schimb de experienţă. Lansat în 2017, Herculane Project, are ca scop salvarea monumentului de clasă A – Băile Neptun, fostele băi imperiale, din staţiunea de pe Valea  Cernei.

Organizaţía austriacă este cunoscută pe plan internaţional ca fiind una dintre cele mai importante ambasadoare în lupta pentru protejarea şi valorificarea monumentelor. În urma discuţiilor purtate cu partea română, cei de la ICOMOS şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta integrarea patrimoniului istoric al staţiunii Băile Herculane, pe lista celor protejate de către UNESCO, (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură). Arhitect, Oana Chirilă, oferă amănunte despre rezultatele vizitei:

Oana Chirilă

Oana Chirilă, este de părere că doar o acţiune convergentă poate salva Băile Neptun şi celălalte clădiri, de patrimoniu, din staţiune. Peste doar câteva luni, în staţiune, va fi organizată o şcoală de vară a celor de la Herculane Project. Se speră că vor fi prezente ONG-uri implicate în acţiuni similare şi reprezentanţi ai ICOMOS a precizat, aceasta.