Ascultă Radio România Reșița Live

Parfum de chimie sau chimia atractivă pentru elevii de la Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița

Articol editat de Cristina Corocan, 28 mai 2023, 11:29

Printre cele 8 proiecte din Banatul Montan care au primit finanțare prin Fondul Științescu se numără și cel inițiat de elevii Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița –  Parfum de chimie. Este proiectul care a obținut cel mai mare punctaj dintre cele depuse spre finanțare la Fundația Comunitară a Banatului Montan.

Scopul proiectului este ca elevii să își creeze propriul parfum, utilizând aromele și esențele obținute de ei din ceea ce le oferă natura.

”Cu mari emoții am mers și eu în direcția asta de depunere a dosarelor pentru proiecte. Este primul proiect la care particip, așa ca coordonator de proiect. A avut un succes incredibil, am fost câștigătorii locului unu cu proiectul nostru. Este un proiect de suflet și cred că va avea continuitate pentru că copiii cu care sunt aici, copiii mei, sunt implicați 100% și le place enorm de mult ceea ce facem. Noi am încercat să obținem uleiuri esențiale din ceea ce avem noi la noi în grădină. Vremea nu a fost char prietenoasă cu noi, dar din tot ce am găsit noi prin grădină am reușit să adunăm multe uleiuri esențiale pe care la final o să le combinăm și o să obținem parfumurile naturale făcute de noi aici, în laborator. Obiectivul nostru o fost obținerea unui singur parfum, dar pentru că am obținut destul de multe uleiuri esențiale din cimbru, din portocale, din mandarină, din mentă, din scorțișoară, din lămâie, din portocal, ne-a da posibilitate să spunem că vom ajunge să scoatem un parfum floral, unul de citrice și unul pentru bărbați”, a spus responsabilul de proiect, prof. Alina Avram.

Implicați direct sunt 15 elevi, dar sunt mult mai mulți care participă în fiecare zi de vineri la atelierul ”Parfum de chimie”, încântați să descopere chimia și în acest mod.

Mirabela Mira

”Mă simt foarte bine datorită că sunt alături de prieteni, colegi și că mi-am făcut noi prieteni. Mă bucur să fiu aici alături de ei. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am dorit să descopăr mai mult și altă parte a chimiei. De aceea din prima zi în care am aflat de acest proiect m-am implicat și pot spune că a fost cea mai bună alegere”.

Ana Maria Laieș

” E cea mai bună alegere pe care am făcut-o și aș participa de fiecare dată la acest proiect. Și am fost și la Oravița și mi-a plăcut foarte mult și mai vreau să particip la lucruri de acest gen. Îmi plac parfumurile în general și am descoperit chimia, procesul de distilare și tot felul de chestii de genul acesta, nu doar teoretic. Mi-a plăcut foarte mult.”

Fondul Ştiinţescu este un program care finanțează proiecte educaționale bazate pe aplicații practice ce dezvoltă pasiunea pentru științe pentru copii cu vârste între 3 și 18 ani. A fost lansat la Reșița la începutul acestui an, fiind derulat de Fundația Comunitară Banatul Montan.

Grup de turiști din toată țara, în vizită la comunitățile etnice din Banatul de Munte în minivacanţa de 1 Mai
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 16:01

Grup de turiști din toată țara, în vizită la comunitățile etnice din Banatul de Munte în minivacanţa de 1 Mai

Banatul de Munte a devenit, în această primăvară, destinația preferată pentru un grup de turiști veniți din toate colțurile României,...

Grup de turiști din toată țara, în vizită la comunitățile etnice din Banatul de Munte în minivacanţa de 1 Mai
Spitalul Judeţean din Reşiţa va primi echipamente medicale de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea blocului operator
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 15:55

Spitalul Judeţean din Reşiţa va primi echipamente medicale de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea blocului operator

Spitalul Județean de Urgență din Reșița face pași importanți spre modernizare, prin dotarea blocului operator cu echipamente medicale noi,...

Spitalul Judeţean din Reşiţa va primi echipamente medicale de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizarea blocului operator
Noi măsuri de siguranță în școlile din România: camere de supraveghere audio-video pentru prevenirea violenţei
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 12:50

Noi măsuri de siguranță în școlile din România: camere de supraveghere audio-video pentru prevenirea violenţei

Într-o măsură destinată să crească siguranța în școlile din România, Ministerul Educației a anunțat recent că toate unitățile de...

Noi măsuri de siguranță în școlile din România: camere de supraveghere audio-video pentru prevenirea violenţei
Vizitează Satul Regal de la Săvârșin în weekendul 2–4 mai 2025: program special cu ghid
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 12:34

Vizitează Satul Regal de la Săvârșin în weekendul 2–4 mai 2025: program special cu ghid

Casa Regală a României invită publicul să viziteze Satul Regal de la Săvârșin în perioada vineri 2 mai – duminică 4 mai 2025, între orele...

Vizitează Satul Regal de la Săvârșin în weekendul 2–4 mai 2025: program special cu ghid
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 11:40

Au fost controale pe A1. Trei români sunt cercetați pentru trafic de migranți

La granița cu Ungaria, continuă să se facă trafic de migranți! În ultimele 24 de ore,  polițiștii de frontieră din sectorul Nădlac au...

Au fost controale pe A1. Trei români sunt cercetați pentru trafic de migranți
Actualitate vineri, 2 mai 2025, 07:22

Eveniment umanitar: „Comunitate în Mișcare” 2025

Reșița se pregătește pentru o explozie de energie, solidaritate și speranță! Pe 31 mai 2025, în zona Kaufland Govândari – Intim și Parcul...

Eveniment umanitar: „Comunitate în Mișcare” 2025
Actualitate joi, 1 mai 2025, 19:47

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele

Localitatea cu peisaje spectaculoase din județul Caraș-Severin se transformă, pentru o zi, într-un epicentru al mișcării, stilului și...

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele
Actualitate joi, 1 mai 2025, 16:05

Brunch tradițional în satul morilor de apă: o experiență gastronomică la Rudăria

Turiștii și iubitorii bucătăriei tradiționale sunt invitați, pe 2 mai 2025, să descopere savoarea autentică a bucătăriei bănățene la...

Brunch tradițional în satul morilor de apă: o experiență gastronomică la Rudăria