Ovinele bănăţenilor pe mesele iranienilor

116

Peste jumătate de milion de oi de la fermele din vestul ţării vor fi exportate în Iran, în următoarele şase luni. Acest lucru este posibil ca urmare a deschiderii pieţei de export pentru ovine şi caprine între România şi Republica Islamică Iran, anunţă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Direcţiile Judeţene pentru Agricultură din vest. Vor fi exportate carcase şi animale vii, iar contractul este considerat de specialiştii români unul cu potenţial mare de dezvoltare. De la începutul acestei luni, de când a intrat în vigoare acordul, România a exportat în Iran 20 de mii de tone de carne de oaie. În următoarele 6 luni, vor mai fi exportate câteva sute de mii de ovine provenite de la fermele din Timiş, Arad şi Caraş-Severin ce vor fi trimise în Iran de o societate din Bucureşti.

România este depășită doar de Marea Britanie și de Spania la numărul de oi. Ţara nostră se situează, potrivit EUROSTAT, pe locul al treilea în Uniunea Europeană, cu aproape 10 milioane de oi în 2018. Marea Britanie se află pe primul loc cu 24,5 milioane capete şi Spania pe al doilea – cu 15,9 milioane ovine.

În urma României se situează: Grecia, Italia, Franţa, Irlanda şi Portugalia.

Consumul cel mai mare de carne de oaie, respectiv de miel, este în perioada Paştelui, când necesarul este acoperit în cea mai mare parte din producţia autohtonă.