Ordinul pentru eliberarea antibioticelor fără reţetă, în doza de urgenţă pentru 48 de ore a fost înţeles greşit de cetăţeni

Noul ordin al Ministerului Sănătãţii care prevede că farmaciile pot elibera antibiotice fără reţetă în doza de urgenţă pentru 48 de ore, în baza unei declaraţii pe propria răspundere a a reuşit să stârnească o adevărată controversă între farmacişti, pacienţi şi medici.

Ordinul Ministerului Sănătăţii pentru eliberarea antibioticelor fără reţetă în doza de urgenţă pentru 48 de ore a fost înţeles greşit de cetăţeni o spun atât medicii cât şi farmaciştii. Oamenii au luat cu asalt farmaciile pentru a achiziţiona acest tip de medicament. Acest ordin trebuie modificat sau retras de Ministerul Sănătăţii este de părere preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin Pavel Roşca cel care sublinează că acest nou ordin trebuie să restrictioneze eliberarea antibioticelor.

Noi suntem oarecum revoltați și miraţi. Noi am negociat pe tema aceasta încă din octombrie cu ministerul Sănătăţii, dar ministerul a făcut de capul lui pentru că a luat decizii pe repede înainte, adică nu a ținut cont de absolut toate cerințele noastre profesionale și oricum acum suntem într-o situație relativ complicată pentru că există tensiuni atât între noi și medici cât și între noi și pacienți în primul și în primul rând se știe foarte clar că nu se mai pot elibera antibiotice decât în două situații posibile și anume: prescripție în cadrul asigurărilor de sănătate deci compensate gratuite și după formularul nou care a fost aprobat de către acest ordin 63 iar medicii trebuie să înțeleagă că le vom refuza eliberarea antibioticelor dacă de încăpățânează în a prescrie rețete tot în stilul vechi. Deci ordinul se adresează și lor în primul rând, ca să eliminăm această posibilitate de tensiuni. A treia posibilitate de a elibera antibiotice este într-adevăr cum am spus doza de urgență, totuși se face o mare tevatură pentru aceasta în primul și în primul rând vreau să știți că noi prin procedurile noastre, noi aveam reglementat eliberarea medicamentelor nu numai a antibioticelor dar și celorlalte medicamente în regim de urgență și anume atunci când cineva pleacă fiind turist, în vizită într-un alt oraș și a uitat medicamentele pentru tensiune sau pentru tratamentele neurologice cronice esențiale inclusiv diabet ca să înţelegeţi, noi aveam această posibilitate, avem pregătire pentru că suntem cadre medicale deci să nu uite lumea, suntem cadre medicale foarte bine instruite în baza unei proceduri bine pusă la punct.

În acest subiect este de vină şi presa centrală pentru că a venit cu un anunț exagerat, gata este liber la eliberarea antibioticelor ușor adică se eliberează fără rețetă, complet fals, dimpotrivă ordinul acesta trebuie să restricționeze eliberarea antibioticelor deci el nu vine pentru a încuraja eliberarea antibioticelor. Doza aceasta de urgență care până la urmă ministerul s-a făcut e râs că o dată a spus intervalul de 72 de ore apoi de 48 mâine ne așteptăm la un alt interval.

Vreau să se știe foarte clar, noi refuzăm să eliberăm antibiotic fără rețetă, nu ne dorim asta iar pacienții trebuie să înțeleagă un singur lucru pentru că ei nu pot veni în farmacie să ceară antibiotic la liber nici măcar pentru 48 de ore. Din păcate farmaciștii sunt asaltați de asemenea cereri și anume să le dăm antibiotice pentru că are mătușa bolnavă aici să precizăm două aspecte farmacistul trebuie să fie cel care decide dacă eliberează sau nu doza de urgență, pacientul nu este suveran în farmacie pentru a cere lucrul acesta cel mai bine și cel mai bine ar fi să ia totuși legătura cu medicul dar dacă totuși nu se întâmplă lucrul acesta noi nu eliberăm antibiotice foarte ușor decât în baza unor interogări, unor anamneze pentru situații cu adevărat de urgență. Chiar și doza aceasta de urgență noi trebuie să o raportăm într-un sistem mă rog, foarte precar pot spune și primitiv prin telecomunicațiile STS și pe baza CNP-ului ca identificator de exemplu dacă cineva se duce într-o altă farmacie să mai ceară, identificăm pacientul respectiv.

Categoric că sunt situații și mai sensibile, de exemplu pentru medicația copiilor nou-născuți sau copiilor să zicem cu vârste mici până în cinci, șase ani categoric farmacistul nu se bagă nici măcar să facă anamneză pentru că orice copil reprezintă un caz foarte delicat și doar medicul pediatru, în regim de urgență poate să decidă un tratament. Mai pot exista de exemplu, complicații bacteriene la infecțiile virale care la fel numai pe anamneză noi nu putem să să ne dăm seama, tocmai de aceea mesajul meu este următorul către pacienți foarte important, să nu credeți dragi pacienți că antibioticele se dau la liber, nu se dau la liber, nu s-au dat niciodată și nu se vor da cu ușurință niciodă deci nu puteți veni într-o farmacie ca să cereți antibiotice la liber pentru că nu veți primi, degeaba vă certați cu colegii mei. Nu este moral și nu este profesional să se întâmple lucrul acesta niciodată n-am făcut-o și nu o vom face deci doza de urgență reprezintă cu adevărat o urgență, o necesitate şi numai noi decidem dacă ea este urgență sau nu cert este că n-am făcut și nu vom face abuz niciodată.

Dacă se eliberează doza de urgență pacientul va completa o declarație cu toate datele necesare şi după aceea decidem dacă este nevoie de doze de urgență îi vom elibera doza de urgență doza de urgență dar atenţie se eliberează numărul de unități terapeutice din antibioticul sistemic calculat după modul de administrare, deci câte doze ia pe zi și atunci îi dăm cantitatea necesară după aceea este obligatoriu ca să meargă la medic după ce termină tratamentul pentru că oricum nu este suficient. Antibioticele pe care noi le dăm în doza de urgență le dăm dintr-o listă eligibilă de câteva antibiotice, nu se poate elibera orice antibiotic nici farmacistul nici medicul nu poate. Îi dau antibioticul și atunci trebuie să meargă la medic fie să îi prescrie cantitatea necesară pentru tot tratamentul, fie dacă nu se schimbă tratamentul e foarte periculos să se oprească la două zile de tratament pentru că se știe foarte clar, un tratament complet cu antibiotic este minim 7 zile, media este de 10 zile de tratament chiar 15 zile dar dacă se opreşte la doar două zile riscul foarte mare este să dezvolte rezistență la antibiotice, ceea ce este foarte grav.”

Eliberarea dozei de urgenţă în cazul antibioticelor se face doar pe propria răspunderea prin completarea unei declaraţii de către pacient, apoi acesta trebuie să se prezinte la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afectiunii sale, iar farmaciştii sunt cei care vor raporta datele pacientului prin STS la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Cele mai citite

Related Articles