OncoHelp Timişoara va fi singura unitate sanitară din România dotată cu 4 aparate pentru radioterapie

În cadrul Asociatiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, funcţionează în prezent două acceleratoare liniare. Până la jumătatea acestui an va fi pus în funcţiune si cel de-al treilea accelerator, pentru ca până în 2024 să fie achiziţionat şi instalat şi cel de-al patrulea aparat.

Astfel, Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp va fi singura unitate sanitară din Romania dotată cu patru aparate destinate radioterapiei.

Pacientii care urmează şedinţe de radioterapie externă nu reprezintă vreun pericol pentru cei apropiaţi. Radioterapia este una dintre cele mai folosite metode în tratamentul cancerului.

Statisticile arată ca aproximativ 40 la sută dintre pacienţi s-au vindecat de cancer în urma unui asemenea tratament.

Radioterapia externa produce efecte asupra organismului bolnavului, care, în final, duc la distrugerea celulelor canceroase. Nu există o radiatie persistentă dupa încheierea tratamentului cu raze X. Există, însa, proceduri în care se implantează “surse” în organism, cum se intamplă in brahiterapia cu seminte, tratament folosit în cancerul de prostata. Seminţele sunt surse radioactive, iar efectul dispare dupa aproximativ 2 luni. O altă situatie este atunci când sunt introduşi în organism izotopi radioactivi, în cazul scintigrafiei sau a Pet-CT. În acest caz, substanta radioactivă dispare iîn 24 de ore din organism.

Serviciile de radioterapie sunt oferite gratuit tuturor pacienţilor Asociatiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp în baza contractului cu Casa Judeţeana de Asigurări de Sănătate Timiş.

De același autor

Related Articles