OKTOBERFEST Gărâna 2023

Localitatea Gărâna găzduiește sâmbătă, 12 august, Festivalul Berii Bavareze Weininger.

Începând cu ora 12.00, organizatorii îi așteaptă pe participanți în Poiana Lupului cu specialități bavareze, distracție, jocuri și bineînțeles bere Wieninger din Bavaria. Programul artistic va fi susținut de formația Ensemble Hoamatland din Germania.

În fiecare an, festivalul atrage zeci de iubitori ai tradiției nemțești care savurează diverse sortimente de bere special pregătită și se bucură de atmosferă.

Gărâna este cel mai cunoscut sat din partea de vest a ţării şi din Caraş-Severin. Şi dacă în ultimii ani, numele bătrânului Wolfsberg a fost legat inevitabil de festivalul de jazz din Poiana Lupului, micul sat de la poalele Semenicului are o istorie plină de farmec. 

Povestea Garânei debutează undeva, la început de secol XIX, atunci când nemţii din Boemia, aşa-numiţii pemi sunt colonizaţi în Banatul Montan de către Imperiul Austro-Ungar. Ei au venit în Gărâna în 1828, din Boemia. Satele pemeşti de atunci erau singurele comunităţi germane compacte din sud-vestul ţării. Ceilalţi etnici germani au fost colonizaţi în localităţi deja populate. Au ajuns atunci la poalele Semenicului 131 de pemi. În timp, numărul lor a crescut şi a depăşit 1000. Ani la rând ei au luptat cu natura vitregă, dar munca şi ambiţia au făcut ca satul lor să reziste peste vreme şi vremuri, iar pemii să fie recunocuţi în zonă ca oameni cinstiţi şi muncitori.

Cele mai citite

Related Articles