Etichete clare pentru alimentele vândute în supermarket-uri

reguli

Se schimbă etichetele alimentelor vândute în supermarket-uri.

Din decembrie, producătorii vor trebui să menţioneze ce conţin produsele, iar literele şi cifrele vor fi mai mari pentru a fi mai uşor de citit.

Şi nu este singura modificare. Oficialii Uniunii Europene cer ca ingredientele care provoacă alergii să fie trecute atât pe etichetele produselor, cât şi în meniurile restaurantelor, astfel încât cei care sunt alergici să cumpere în cunoştinţă de cauză sau să nu cumpere produsul. Fiecare produs ambalat va trebui să aibă o eticheta clară, pe care vor fi trecute detalii despre producător şi conţinut. Mai precis, pe această listă a produselor care provoacă alergii găsim peştele, susanul, alunele, dar şi glutenul şi dioxidul de sulf. Spre exemplu, pastele conţin gluten, laptele are lactoză, iar sucul are dioxid de sulf. Medicii spun că unul din patru români suferă de alergii. Nu doar producătorii vor trebui să treacă pe etichete tot ce conţin alimentele. Şi în meniurile restaurantelor, clienţii vor găsi o listă a produselor care pot crea alergii. Însă, chiar dacă unele unităţi respectă deja normele UE, puţini sunt clienţii care cer detalii.

Nu sunt singurele prevederi pe care Uniunea Europeană le impune după o derogare de 2 ani. Cifrele şi literele de pe ambalaje vor trebui să aibă dimensiuni mai mari că să fie citit mai uşor.

Prevederile europene vor intră în vigoare din această lună, iar toate alimentele fabricate după această dată vor trebui să respecte legislaţia. În caz contrar, producătorii riscă amenzi de până la 50 de mii de lei.

Sursa foto: portaluldestiri.net

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles