Sistemul de etichetare energetică a electrocasnicelor vândute în toată Uniunea Europeană, deci şi în România, se va modifica. Începând cu data de 1 martie 2021, în toate magazinele, fizice şi online, veţi vedea noile etichete. 

Noul sistem de etichetare energetică înlocuiește clasele de la A+++ la G utilizate în prezent cu o scară simplificată de la A (maxim) la G (minim), fără +. Noile etichete standard vor fi aplicate în cazul a cinci grupuri de produse pentru uz casnic – mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și uscătoare, frigidere (inclusiv frigidere pentru depozitarea vinurilor), becuri și produse cu afișaj electronic, inclusiv televizoare -, precum și în cazul aparatelor frigorifice de uz comercial.

Clasele de eficiență energetică de la A+++ la G vor fi înlocuite cu litere de la A (eficiență maximă) la G (eficiență minimă), măsură menită să sporească transparența și inteligibilitatea pentru clienți. Inițiativa a fost adoptată în vara anului 2017.

Totodată, noile etichete vor afișa un cod de răspuns rapid (cod QR) dinamic, care poate fi scanat cu ajutorul smartphone-urilor și care oferă informații suplimentare despre produs. Informații vor fi introduse chiar de producător într-o bază de date creată în acest scop, ce va fi pusă la dispoziția consumatorilor europeni în următoarele luni.

În funcție de produs, etichetele vor afișa, cu pictograme intuitive, și alte informații legate de eficiența energetică și non-energetică, precum informații privind consumul de apă per ciclu de spălare, capacitatea de stocare, zgomotele emise etc.

Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

Electrocasnicele cu etichete vechi vor putea fi vândute până cel târziu în noiembrie.