Noaptea muzeelor la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. Cu ochii spre trecut privind spre viitor

286

De noaptea muzeelor Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a oferit surprize celor care i-au trecut pragul.

Profesorul universitar Gheorghe Popovici a prezentat un istoric al construcției funicularului începută în anii 60. Nostalgic, acesta a spus că îşi doreşte ca funicularul sa rămână în Reşiţa un simbol şi să devină o alee suspendată. Prof. univ. Gheorghe Popovici:

Premieră la UEM unde a fost expusă formula Easter, construită în 1986!

Anul viitor se împlinesc 30 de ani de la ultima competiţie Internaţională „Cupa Păcii şi Prieteniei”, care s-a desfăşurat în toamna anului 1989, pe circuitul stradal de viteză de la Reşiţa. În această competiţie erau înscrişi piloţi reşiţeni precum: Werner Hirschvogel, Eugen Peteanu,Tiberiu Gedeon, Constantin Gherghel, Mircea Ponta, Tiberiu Ciurciu, Dan Gruba – campioni naţionali!

Maşina a fost concepută, proiectată si realizată cu ajutorul inginerilor de la uzinele ICMR din Reşiţa sub îndrumarea domnului Ing. Meszaroş.

Din păcate, timpul şi-a spus cuvântul asupra acestei maşinării, iar multe piese s-au distrus şi au dispărut, din ea a mai rămas cadrul tubular (saşiu), carenele din fibra (caroseria), roţile şi câteva piese.

Aceasta a fost salvată de George, intrând într-un amplu proces de restaurare, coordonat de Nelu Nelutzu şi Tibru Doru şi a altor pasionaţi, dornici să vadă formula fie pusă într-o expozitie sau fie repusă în funcţiune. Nelu Nelutzu:

Muzeul Cineastului Amator de la Universitatea Eftimie Murgu a oferit în Noaptea Muzeelor un regal de amintiri.

(Ada Botezan)